Coronavirusul ar putea să nu genereze o criză economică mondială cât mai degrabă o recesiune, consideră specialistul în relații internaționale George Friedman.

Fondatorul furnizorului de informații și prognoze geostrategice Stratfor, George Friedman, contrazice afirmațiile făcute de diverși analiști potrivit cărora pandemia de coronavirus va schimba lumea. El spune că, la nivel mondial, procesele de schimbare au început în anul de criză financiară 2008, iar acestea nu sunt deloc deviate de la curs. „Nu cred că acest coronavirus a schimbat traiectoria lumii, ci a accelerat-o”, a declarat Friedman pentru TRT World.

Șocul adus de coronavirus susține pe mai departe tendința din SUA de a-și consuma propriile bunuri, după cum China, deja lovită de tarifele americane, va avea de suferit când cel mai mare client pentru exporturile sale, Statele Unite, este în recesiune severă și nu este în măsură să-i cumpere produsele. În plus, s-a adăugat un climat de neîncredere între cele 2 țări. „Nu văd cum China își va putea menține poziția economică în lume”, a declarat Friedman, care în prezent este CEO al altei companii de analiză și previziuni geopolitice, Geopolitical Futures. „Acum, exporturile sunt paralizate. Singura întrebare este cât de mult va merge în jos China” a spus Friedmann, potrivit profit.ro.

Afectată este și Rusia, care deja se afla într-o criză petrolieră, iar aceasta s-a adâncit după criza coronavirus. Friedman nu anticipează creșteri ale prețului petrolului care să susțină refacerea bugetară a Rusiei sau să dea impuls economiei țării bazate pe exportul de hidrocarburi.

Coronavirusul ar putea să afecteze un alt proces, precum cel al fragmentării Europei. Marea Britanie a ieșit din Uniunea Europeană, iar tensiunile deja existente între țările membre acum ating un nou punct culminant. El a dat ca exemplu lipsa de acord între Germania și Italia cu privire la rezoluțiile care trebuie luate în contextul epidemiei de coronavirus. Friedman a fost întotdeauna eurosceptic.

El susține însă, că o criză economică severă poate fi evitată. „Trebuie să facem distincție între o recesiune și o depresiune. O recesiune este un eveniment ciclic, în primul rând cu o cauză financiară. O depresiune este atunci când economia însăși este distrusă, când afacerile sunt duse pentru totdeauna, locurile de muncă au dispărut, mâncarea nu mai este de găsit. Aceasta încă nu este depresiune”, a spus Friedman.

Găsirea unor remedii și redeschiderea rapidă a economiilor ar crea premisele unei reveniri înainte de o deteriorare majoră a economiilor. „Nu trebuie să fie un vaccin. Poate să fie și un tratament”, a adăugat fondatorul Stratfor.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *