Raluca Turcan ne spune cum au fost sprijinite afacerile românești în ultima perioadă de timp. Vicepremierul informează publicul despre cum a gestionat Guvernul Orban criza economică creată de coronavirus.
„Suntem preocupați să sprijinim afacerile românești iar, în perioada de criză, guvernul PNL a venit cu măsuri concrete în acest sens.”, spune Turcan într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Guvernul PNL se laudă cu diverse măsuri luate pe perioada stării de urgență. „Am susținut plata șomajului tehnic pentru salariații cărora li s-a suspendat temporar contractul de muncă și după încheierea stării de urgență. Indemnizația acordată este de 75% din salariul de bază. Dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut. Pe perioada stării de urgență au fost plătite 2 miliarde de lei șomaj tehnic pentru aproximativ 1,5 milioane angajaţi şi profesionişti. Prin IMM Invest, circa 40.000 de firme românești pot beneficia de credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru. Garantate de stat în proporție de 80 – 90%. Peste 4.000 de firme înscrise în programul IMM Invest au primit deja banii.”, sunt câteva din măsurile menționate de vicepremier.
Care este planul de relansarea economică?
Raluca Turcan spune că guvernul pregătește un alt set de măsuri care să vină în sprijinul mediului de afaceri și al angajaților. Aceasta adaugă faptul că planul de relansare economică este aproape de finalizare. „Un amplu program de sprijin pentru companiile mari, cu o cifră de afaceri mai mare de 20 milioane de euro. Plafonul programului se ridică la 8 miliarde de lei. Începând de la 1 iunie, statul suportă o parte din salariile angajaților care revin la lucru. Măsura activă se va acorda pentru o perioadă de 3 luni. Va consta în decontarea unei părți de 41,5% din salariul de bază brut corespunzător locului de muncă ocupat de fiecare salariat. Dar nu mai mult de 41,5% din salariul mediu brut.”, declară Turcan.
Școlile profesionale, sunt de asemenea în vizorul Guvernului Orban. Raluca Turcan spune că vor fi folosiți bani europeni pentru a rezolva problema angajatorilor ce întâmpină dificultăți în găsirea de forță de muncă.
Vicepremierul le spune internauților unde vor ajunge banii europeni. „2,2 miliarde de euro este bugetul din bani europeni destinat dezvoltării mediului de afaceri. Iar 1 miliard de euro a fost direcționat către acordarea de granturi pentru IMM-uri, din alte programe operaționale. De asemenea, 33 de miliarde de euro vor reveni României prin planul de redresare economică propus de Comisia Europeană, iar 19 miliarde sunt fonduri nerambursabile. Sunt bani pe care îi vom folosi pentru sprijinirea companiilor și angajaților, pentru a moderniza infrastructura – adică pentru a întări economia și pentru a crea noi locuri de muncă.”, menționează aceasta.
Vicepremierul încheiere prin a spune că nu te poți numi liberal dacă nu sprijini mediul de afaceri. Totodată, formarea afacerilor românești este un obiectiv pentru aceștia.