Consiliul Fiscal a estimat o scădere economică de 4-6% în acest an, mai pesimistă decât sursele guvernamentale după analizarea efectelor epidemiei de coronavirus. Premierul Ludovic Orban a evitat să comenteze direct estimarea și a spus doar că „estimările în ceea ce privește creșterea PIB sunt de apanajul altor instituții”.
„Consiliul Fiscal, din punctul meu de vedere, trebuie să asigure respectarea disciplinei fiscale, trebuie să asigure respectarea pactului de stabilitate la care România este parte. Ca atare, estimările în ceea ce privește creșterea PIB sunt de apanajul altor instituții”, a declarat Ludovic Orban, potrivit publicației Știri pe Surse.
Consiliul Fiscal estimează, într-un scenariu mijlociu, o cădere economică de 4-6% în acest an şi un deficit bugetar de 8-9%, a declarat luni preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu. El a precizat că pierderile economice din trimestrul doi nu vor putea fi recuperate pe parcursul acestui an.
„Ca în trimestrul 3 și 4 să recuperăm ce se pierde în trimestrul 2, un asemenea scenariu de recuperare este pe hârtie, în realitate este imposibil de realizat. Marea problemă, intr-adevar, este finanțarea deficitului și a datoriei publice, întrucât noi am pornit cu un handicap foarte mare, noi am pornit în acestă luptă cu un deficit de peste 4% din PIB”, a spus Daniel Dăianu la Digi24.
Săptămâna trecută, preşedintele Consiliului Fiscal explica de ce a ajuns într-un scenariu atât de pesimist.
„La Consiliul Fiscal am avut rezerve faţă de 1,9% (estimarea oficială de cădere economică – n. r.). Preferăm un scenariu mijlociu, cu o cădere între 4% şi 6%; există şi unul mai sever. De ce 1,9% declin nu este plauzibil? Fiindcă avem o cădere mare a producţiei. Avem şi o cădere mare a exporturilor. Depindem mult de lanţurile de producţie europene. Am pornit şi cu un handicap mare… Deficit structural al bugetului public foarte mare. Deci, înainte de pandemie. Deficit primar (înainte de serviciul datoriei – n. r.) care este cel mai mare în Uniunea Europeană. Şi de aici mari dificultăţi în a finanţa economia…necesarul de finanţare este foarte mare. Avem un spaţiu de manevră foarte limitat pentru a atenua efectele crizei. Şi de aici întrebări legate de care vor fi deficitele în acest an şi respectiv în 2021. La Consiliul Fiscal lucrăm cu o plajă de 8-9% deficit bugetar pentru plaja de cădere economică între 4 şi 6% şi respectiv deficit 9-10,4% pentru o cădere economică de 8 şi 9%, unde este inclusă creşterea punctului de pensie cu 40%” spunea Daniel Dăianu.