Avocatul Poporului nu este în conflict de interese după ce a atacat legea impozitării pensiilor speciale la Curtea Constituțională. Renate Weber nu este beneficiară de pensie specială, dintr-un motiv foarte simplu, a explicat instituția Avocatului Poporului marți, într-un comunicat.
„Pentru a putea beneficia de pensie de serviciu/specială, Avocatul Poporului trebuie să aibă un stagiu minim de cotizare la sistemul public de pensii de 15 ani, conform art. 2 lit. c) şi art. 53 alin. (2) din Legea nr. 263/2020” se arată în comunicat.
Iar Renate Weber nu are un stagiu de cotizare de 15 ani.
„Avocatul Poporului în funcţie, doamna Renate Weber, NU îndeplineşte condiţiile prevăzute de legea sistemului unitar de pensii publice, pe considerentul că nu are un stagiu de cotizare de 15 ani la sistemul public de pensii. Doamna Renate Weber, în calitate de avocat în Baroul Bucureşti, a contribuit la constituirea fondurilor de pensii din cadrul Casei de Asigurări a Avocaţilor. Prin urmare, doamna Renate Weber este exclusiv beneficiara unei pensii plătite din fondurile Casei de Asigurări a Avocaţilor (instituţie de drept privat)”, a transmis instituția.
Liberalii susţin că Renate Weber e într-un „grav conflict de interese” în momentul în care a decis blocarea intrării în vigoare a Legii pentru modificarea Codului Fiscal, adoptată de Parlamentul României, la data de 17 iunie 2020, prin care pensiile „speciale” sunt impozitate drastic, „eliminând astfel discrepanţele care au generat revolta poporului român în privinţa inechităţii sistemului public de pensii”.
PNL a cerut oficial revocarea ei din funcție.