Interviul deținutului Dragnea este verificat la Penitenciarul Rahova
Interviul deținutului Dragnea este verificat la Penitenciarul Rahova

Interviul deținutului Dragnea este verificat de conducerea Penitenciarului Rahova, dar și directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor a cerut  ”continuarea şi aprofundarea” verificărilor. Acestea au fost începute după aprobarea convorbirii online cu fosta sa consilieră Anca Alexandrescu, care era de fapt un interviu în toată regula, difuzat la Realitatea Plus.

”În completarea informaţiilor privind rezoluţia de analizare a documentelor care au stat la baza acordării unei comunicări online la nivelul unei unităţi subordonate, precizăm faptul că directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a dispus Direcţiei Inspecţie Penitenciară continuarea si aprofundarea verificărilor iniţiate în data 25.06.2020”, a transmis ANP, vineri, într-un comunicat.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a cerut Penitenciarului Rahova, unde este deţinut Liviu Dragnea, documentele în baza cărora a fost aprobată convorbirea online între acesta şi fosta sa consilieră Anca Alexandrescu, difuzată joi de Realitatea Plus.

„În continuare, în contextul dezbaterilor publice care vizează modalitatea de acordare a unei comunicări online la nivelul unei unităţi penitenciare subordonate, Administraţia Naţională a Penitenciarelor a solicitat administraţiei locului de deţinere documentarul în baza căruia a fost aprobată exercitarea dreptului. Demersul vizează verificarea aspectelor de legalitate, prin raportare la prevederile actelor normative care reglementează acordarea dreptului la comunicări online”, anunţa Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

După ce a fost difuzat interviul cu Liviu Dragnea, ANP a transmis că, potrivit legii, deţinuţii pot accesa comunicarile online pentur a discuta cu membrii familiei sau cu alte persoane, în baza unei aprobări prealabile, acestea având caracter confidenţial şi fiind supravegheate doar vizual, potrivit News.ro.

”În conformitate cu prevederile art. 66 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, persoanele private de libertate au posibilitatea de a accesa, în vederea menţinerii unei legături constante cu membrii de familie sau alte persoane, comuncările online (via Skype), în baza unei programări prealabile. Conform art. 136 din H.G. nr. 157/2016 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 254/2013 şi art. 159 din Ordinul nr. 4800/2018 pentru aprobarea Regulamentului privind siguranţa locurilor de deţinere din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, comunicările online au caracter confidenţial, asigurându-se supravegherea exclusiv vizual, pe toată perioada acordării dreptului”, a transmis ANP.

Totodată, posibilitatea întreruperii acordării dreptului la comunicare online este prevăzută doar în situaţia constatării unui comportament necorespunzător – care periclitează starea de ordine şi disciplină, de către persoana privată de libertate şi interlocutor/i, ori în situaţia nerespectării identităţii interlocutorilor (verificarea identităţii interlocutorului/interlocutorilor se realizează la momentul efectuării conexiunii, prin validarea datelor menţionate în cererea de acordare a dreptului).

Interviul deținutului Dragnea. Nu a fost aprobat niciun contact cu presa din 16 martie

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a precizat că din 16 martie, de când a fost instituită starea de urgenţă în contextul pandemiei de COVID-19, nu a aprobat solicitări de intervievare a unor persoane private de libertate, nici fizic, nici online. Aceasta în condiţiile în care cea care a realizat interviul, fosta consilieră a lui Dragnea, Anca Alexandrescu, afirma că abia joi dimineaţă i s-a aprobat interviul, înregistrat pe Skype.

„Având în vedere vehicularea în spaţiul public a unor informaţii privind intermedierea unor comunicări între reprezentanţi mass-media şi persoane private de libertate, precizăm: Începând cu data de 16.03.2020, odată cu decretarea stării de urgenţă pe teritoriul României, şi până la momentul prezentei, Administraţia Naţională a Penitenciarelor nu a aprobat solicitări de intervievare a unor persoane private de libertate, indiferent de forma de materializare indicată de petent (fizic/online). În vederea prevenirii răspândirii virusului SARS-CoV-2 şi, implicit, pentru protejarea vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii persoanelor custodiate, se menţine rezoluţia amânării punerii în practică a cererilor având acest obiect, prin limitarea interacţiunii cu terţi din exteriorul mediului carceral, până la stabilizarea contextului epidemiologic”, a anunţat ANP.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *