România ar putea ajunge ca Italia în privința numărului de decese provocate de coronavirus, iar bolnavii să moară acasă din lipsa locurilor din spitale. Așa consideră medicul infecționist Virgil Musta, dacă masca nu va deveni obligatorie și în spațiile deschise aglomerate. Măsurile de răspândire ale virusului sunt însă nepopulare și greu de acceptat de populație, a mai spus șeful Secției de Boli Infecțioase de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.
O creștere accelerată a numărului de cazuri de infecție cu COVID-19 ar aduce sistemul medical în stare de colaps iar neaplicarea unor măsuri ar duce la decesele pacienților acasă, pentru că nu ar mai fi locuri în spitale.
De la intrarea în vigoare a stării de alertă, de pe 15 mai, românii au fost obligați să poarte măști de protecție în spațiile publice închise, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.
Autoritățile iau acum în calcul posibilitatea de a impune purtarea obligatorie a măștii de protecție și în spațiile deschise, în locurile foarte aglomerate, a declarat luni premierul Ludovic Orban.
Medicul Virgil Musta susține măsura anunțată de Orban.
„Da, s-ar putea să fie o măsură necesară. Eu consider că în orice zonă sau în orice activitate, trebuie să evaluăm riscurile și dacă există risc de contaminare în zona respectivă vor trebui luate măsuri. Dacă într-o zonă, chiar dacă este în aer liber, oamenii stau unul lângă altul și respiră unul în fața celuilalt sau tușesc sau strănută, acea zonă poate deveni un focar de contaminare și de îmbolnăvire. De aceea, eu cred că orice activitate trebuie evaluată și să se ia măsuri pentru a nu deveni un factor de contaminare mai departe” a precizat medicul la B1TV.
Virgil Musta a dat exemplul Spaniei, unde există regiuni în care purtatul măștii este obligatoriu chiar și la plajă.
„În Spania, țară care a fost traumatizată de această infecție în prima parte a pandemiei, se iau măsuri drastice și necesare. De exemplu, în Andaluzia, cei care merg pe plajă sunt obligați să poarte mască. Eu cred că și aici, în momentul în care se constată că se adună prea multă lume la grătare, undeva în afara stațiunii, această activitate trebuie făcută sub control sau interzisă. Există soluții, dar nu toate sunt populare și ușor de luat, dar dacă nu luăm aceste măsuri și nu ne trezim în acest ultim moment, în acest al 12-lea ceas, riscăm să luăm calea Italiei și Spaniei sau a Franței, în care sistemul de sănătate să fie copleșit și lumea să moară la domiciliu pentru că nu mai are unde să se interneze. Nici nu vreau să mă gândesc la un asemenea scenariu. Eu încă sper că vom depăși cu bine această perioadă mai dificilă din viața noastră și, până la urmă, persoanele responsabile vor câștiga acest război”, a precizat medicul infecționist.
Virgil Musta a explicat că noua lege a carantinării e gândită să elibereze spitalele, pentru că permite medicul să externeze pacientul după 48 de ore, în anumite condiții.
„Datorită afluxului mare de pacienți internați în ultimele zile, locurile din spitale au devenit insuficiente. (…) Legea este echilibrată și protejează pacientul, în sensul că (…) ne permite să evaluăm pacienții în maximum 48 de ore, după care să putem să le spunem «ai risc de evoluție severă și ar fi mai bine să rămâi în spital sau te poți duce liniștit acasă și ținem legătura cu tine dacă cumva se întâmplă ceva». Marea majoritate a locurilor, cel puțin în spitalele de fază 1, pacienții au forme severe de boală sau de la medii spre severe. Sunt spitalele suport și zonele de izolare unde sunt pacienții cu forme ușoare. Multora dintre ei le recomandăm dacă au posibilitatea, să se izoleze la domiciliu. Datorită dinamicii pandemiei, cred că și aceste măsuri trebuie rapid modificate sau adaptate în funcție de condiția concretă din momentul respectiv al pandemiei”, a mai spus doctorul Musta.