Terapia intensivă „trepidează” din cauza presiunilor exercitate de numărul mare de cazuri de coronavirus ale pacienților cu simptome serioase, a spus ministrul sănătății, Nelu Tătaru. Sunt 1034 de paturi complet utilate pentru ATI, dar numărul poate deveni rapid insuficient, se teme ministrul sănătății. Până atunci, Nelu Tătaru a spus că țara noastră a trecut de o nouă „cocoașă” iar numărul infectărilor este așteptat să scadă, dacă oamenii respectă regulile sanitare.
„Această pandemie nu se tranşează în spitale, ci în prespital, unde avem o transmitere accentuată şi o creştere a numărului de cazuri”, a spus Nelu Tătaru, potrivit publicației Știri pe Surse.
„Am trecut de o nouă cocoașă a primului val” al pandemiei, a spus ministrul sănătății, anunțând că în ultima perioadă la nivel național a crescut numărul paturilor de Terapie Intensivă de la 823 la 1.034, complet utilate. De asemenea, el a precizat că dacă la începutul epidemiei România avea un singur centru de testare RT-PCR, care putea realiza 100 de teste pe zi, acum sunt 133 centre, cu o capacitate maximă de 28.000 teste/zi.
„Terapia intensivă este segmentul sanitar care trepidează”, a mai spus Nelu Tătaru.
Infecția cu noul coronavirus nu îi ocolește însă nici pe medici sau pe asistente, în ciuda măsurilor de protecție adoptate. Potrivit lui Nelu Tătaru, în prezent, sunt peste 4.000 de persoane din corpul medical infectate, 2.000 din personalul auxiliar şi 2.700 din personalul mediu sau care sunt angajate temporar.
„Nu ducem lipsă, dar nu trebuie să ne lăsăm pe asta, personalul medical a făcut faţă în această perioadă, dar dacă noi, cei care ar trebui să respectăm nişte reguli, ne lăsăm doar pe corpul medical, vă spun că vom ajunge să colmatăm acest sistem. Trebuie ca acest corp medical să şi facă faţă presiunii, dar trebuie să aibă şi viaţă personală”, a spus Tătaru.
Totodată, Tătaru a atras atenția că doar „respectând regulile vom avea o scădere a numărului de cazuri şi a patologiei din spitale”.