Scenarii pentru moțiune. PSD nu știe deocamdată când va vota moțiunea de cenzură pe care au promovat-o împotriva Guvernului Ludovic Orban, pentru că președintele Marcel Ciolacu ia în calcul mai multe variante.
Una din variante ar fi ca votul să aibă loc după începerea școlilor, adică data de 14 septembrie. A doua variantă pentru votarea moțiunii ar fi așteptarea pronunțării Curții Constituționale pe sesizarea făcută de PNL, ceea ce ar însemna ca votul să aibă loc pe 7 septembrie.
Potrivit PsNews, această variantă ar ridica o altă problemă, și anume aceea că votul moțiunii nu s-ar efectua în sesiunea în care a fost depus demersul.
În Constituție nu există nicio mențiune privind depunerea unei moțiuni de cenzură în sesiune extraordinară. Totuși, în Constituție este prevăzut faptul că se poate depune o singură moțiune de cenzură pe sesiunea parlamentară, cu excepția situațiilor în care Guvernul își asumă răspunderea în Parlament.
Cum Parlamentul se află în sesiune extraordinară se poate depune și dezbate o moțiune de cenzură. De asemenea, conform coroborării textului din Constituție, moțiunea de cenzură trebuie supusă la vot în acea sesiune în care a și fost depusă.
„Alin (3) Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
Alin (4) Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114.
Scenarii pentru moțiune. PSD nu are suficiente voturi
Social-democrații nu au la această oră o majoritate cu care să dărâme Guvernul Orban. Marcel Ciolacu a reușit să strângă doar 210 voturi din cele 233 necesare, potrivit unor surse politice. Președintele PSD avea programată la începutul săptămânii o ședință cu liderii din teritoriu pentru a decide data dezbaterii și votului, însă întâlnirea s-a amânat.
Marcel Ciolacu, proaspăt ales preşedinte PSD la congresul de sâmbătă, a declarat că îşi doreşte, împreună cu echipa de conducere aleasă de congresul de sâmbătă, un vot „cât mai repede” la moţiunea de cenzură împotriva Guvernului PNL.
„Era normal să aşteptăm congresul. O să termin toate discuţiile cu liderii politici. Aveau şi ei această reţinere, de a discuta după congres. Ne dorim cu toţii un vot cât mai rapid, respectând Constituţia şi legile ţării”, a declarat Marcel Ciolacu la Parlament, după congres.