PSD recrutează medici într-o strategie de imagine menită să-i spele imaginea șifonată de la epoca Dragnea încoace. Strategia partidului condus de Marcel Ciolacu este să ofere impresia opiniei publice că este preocupat de sănătatea cetățenilor. Din acest motiv, conducerea centrală și a filialelor județene a declanșat o amplă campanie de convingere a medicilor să se înscrie în partid, cu promisiunea unor locuri eligibile pe listele parlamentare pentru alegerile din decembrie, se arată într-o analiză PsNews.
PSD recrutează medici într-o strategie de imagine. Social-democrații vor ca criticile adresate președintelui Iohannis și liberalilor despre modul în care gestionează pandemia să vină din gura unor persoane autorizate, care să aibă mai multă putere de convingere decât politicienii, iar pentru asta doctorii înregimentați politic sunt cei mai potriviți, arată sursa citată
Reversul medaliei poate fi însă ca doctorii pe care îi propune PSD ar putea să nu mai fie priviți ca niște specialiști, ci doar ca oricare alt pesedist de rând care atacă PNL.
Alexandru Rafila, București
Este cu siguranță cel mai important nume de pe listele PSD la alegerile parlamentare, deoarece și-a crescut foarte mult notorietatea în timpul pandemiei coronavirus. Alexandru Rafila este reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătații (OMS) și a monitorizat toate măsurile luate de instituțiile statului pentru a combate pandemia. Medicul Alexandru Rafila n-a fost unul dintre susținătorii măsurilor adoptate de Guvern și uneori au apărut inclusiv divergențe.
Dacă PSD credea că va da o lovitură de imagine cu recrutarea lui Alexandru Rafila, ulterior efectele acestei mutări s-au diminuat rapid, după ce s-a descoperit că tatăl medicului a fost în Securitate în urmă cu mult decenii. Alexandru Rafila a suferit o lovitură de imagine pe care o va deconta și PSD, chiar dacă lupta împotriva Securității și comunismului nu mai are astăzi valorile din urmă cu mai bine de un deceniu.
Alexandru Rafila este pe prima poziție pe lista PSD în București, pentru Camera Deputaților, și se poate considera deja parlamentar român.
Adrian Streinu-Cercel, București
Un alt medic care s-a evidențiat în această pandemie este Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, cel mai important centru medical din țara noastră în lupta împotriva coronavirusului. La începutul pandemiei, Streinu-Cercel conducea Comisia de management clinic și epidemiologic al COVID-19, din Ministerul Sănătății.
PSD recrutează medici într-o strategie de imagine. Doctorul Adrian Streinu-Cercel a fost demis din comisie după ce ar fi făcut un plan pentru a introduce în carantină persoanele trecute de 65 de ani, cele care riscă cel mai mult în această pandemie. Scandalul acesta nu l-a ajutat pe directorul de la Matei Balș, ba chiar l-a scos din prima linie a luptei împotriva coronavirus. Intrarea lui Adrian Streinu-Cercel în PSD a fost cerută de Gabriela Firea și așa cum arată lista din București, se pare că ea deține controlul. Streinu-Cercel este pe locul 2 pe lista pentru Senat, după Gabriela Firea.
Patriciu Andrei Achimaș-Cadariu, Cluj
Patriciu Andrei Achimaș-Cadariu a fost ministru în guvernul condus de Dacian Cioloș și în prezent deține funcția de director al Institutului Oncologic din Cluj. Va deschide lista PSD pentru Camera Deputaților în Cluj, fiind unul dintre cele mai importante nume, după Vasile Dîncu la Senat. Achimaș-Cadariu și-a dat demisia din funcția de ministru al Sănătății în 2016, după ce a izbucnit scandalul Hexi Pharma.
Nici atunci și nici acum Achimaș-Cadariu nu pare politicianul care poate transmite un mesaj către electorat, ci poate deține funcții doar dacă este numit sau pus pe o listă. Este unul dintre apropiații lui Vasile Dîncu și în 2020 are șanse să prindă locul pentru Camera Deputaților.
Leonard Azamfirei, Târgu Mureș
Leonard Azamfirei este rectorul Universității de Medicină din Târgu Mureș și va deschide lista PSD la Senat, în județul Mureș.
Deja în momentul în care Marcel Ciolacu a anunțat că va candida Leonard Azamfirei a lansat și un atac la adresa PNL. „Noi considerăm că lipsa cronică de specialişti în actualul Guvern este cea mai mare problemă a României şi a Guvernului PNL”, a spus liderul PSD.
Campania electorală pentru alegerile parlamentare va fi concentrată pe o luptă între partidele politice și mai puțin pe ceea ce sunt sau ce vor să facă acești politicieni propuși. S-a observat imediat că doctorul Azamfirei nu are un discurs politic și comunică greu, aproape de neînțeles. „Misiunea mea ca viitor parlamentar este o misiune pe care o leg în primul rând de Parlamentul României şi, bineînţeles, în plan ulterior, şi de partidul la care am aderat”, a spus doctorul propus de PSD pentru alegerile parlamentare, potrivit agerpres.ro. O declarație întortocheată, folosind cuvinte care nu transmit nimic.
Bianca Purcarin, Bacău
Doctorul Bianca Purcarin va deschide lista PSD pentru Senat, în județul Bacău. Chiar dacă nu are o notorietate la nivel național, pe plan local este un medic foarte cunoscut. Bianca Purcarin este medic ATI la spitalul din Bacău, are 42 de ani și s-a ocupat direct de pacienții cu Covid-19 din județ. Până acum nu a mai avut funcții importante în politică și este cea mai mare provocare pentru ea.
Un detaliu important – dintre toți acești medici propuși pe listele pentru alegerile parlamentare, doar Alexandru Rafila și Andrei Achimaș Cadariu sunt pe lista pentru Camera Deputaților, toți ceilalți candidează la Senat. Candidatura la Senat este mult mai dificilă și pentru o victorie – chiar și de pe prima poziție – PSD va avea nevoie de un rezultat mare. Pe de altă parte, Camera Deputaților este mult mai importantă pentru un partid, iar la Cameră PSD își instalează oamenii fideli, nu vedetele. Inclusiv Gabriela Firea, în 2012, a candidat pe un loc la Senat.