Legătura dintre lipsa vitaminei D și instalarea COVID, arătată de un studiu. 8 din 10 pacienți aveau deficit

Lipsa vitaminei D este o caracteristică întâlnită la 8 din 10 pacienți bolnavi de COVID-19, arată un studiu care deschide o nou perspectivă cu privire la prevenirea, dacă nu a infectării, măcar a instalării unor simptome severe ale coronavirusului.

Studiul care arată că peste 80% din pacienți suferă de deficit de vitamina D a fost realizat pe 216 pacienți și publicat de Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, și arată că deficiența este mai pronunțată la bărbați.

Bolnavii de COVID-19 care au fost observaţi în cadrul acestui studiu se aflau internaţi la Hospital Universitario Marques de Valdecilla din oraşul spaniol Santander, relatează Digi24.

Cercetătorii au observat că aproximativ 82% dintre cei 216 de pacienţi cu COVID-19 de la Hospital Universitario Marques de Valdecilla aveau lipsă de vitamina D şi că bărbaţii prezentau niveluri mai scăzute decât femeile.

Vitamina D este un hormon produs de rinichi ce controlează concentraţia de calciu din sânge şi care afectează sistemul imunitar, se arată într-un comunicat la Societăţii de Endocrinologie din care fac parte peste 18.000 de experţi din 122 de ţări.

Deficienţa de vitamina D este asociată unei varietăţi de probleme de sănătate, iar comunitatea ştiinţifică cercetează încă motivul.

De asemenea, tot mai multe studii semnalează efectul benefic al vitaminei D asupra sistemului imunitar, mai ales în ceea ce priveşte protecţia împotriva infecţiilor.

În acest sens, Jose L. Hernandez, de la Universitatea spaniolă Cantabria, este de părere că ar trebui identificată şi tratată deficienţa de vitamina D mai ales în rândul grupurilor de risc, precum vârstnicii şi pacienţii cu comorbidităţi.

Tratamentul cu vitamina D ar trebui recomandat pacienţilor cu COVID-19 care prezintă niveluri scăzute ale acestui hormon în sânge, având în vedere că “ar putea avea efecte benefice atât asupra sistemului muscular, cât şi al celui imunitar”, notează expertul.

Cercetătorii nu au găsit nicio legătură între concentraţiile sau lipsa vitaminei D şi gravitatea bolii. Autorii recunosc că studiul are unele limite, având în vedere că a fost realizat într-un singur centru spitalicesc, astfel încât datele nu pot fi generalizate sau aplicate altor etnii sau ţări.

Este vorba însă despre un studiu observaţional, iar posibilitatea ca tratamentul cu vitamina D să joace vreun rol în prevenirea acestei maladii sau în ameliorarea pronosticul pacienţilor cu COVID-19 va trebui elucidată în alte cercetări de amploare aleatorii şi controlate.

„Aceste studii sunt necesare pentru a defini cu precizie rolul suplimentelor cu această vitamină în viitoarele valuri de infecţii cu SARS-CoV-2″, au stabilit cercetătorii.

Constantinescu Gabriel
Constantinescu Gabriel
Gabriel Constantinescu este unul dintre jurnaliștii care a acoperit vreme îndelungată zona socială din presa online. Cu experiență în alegerea știrilor, Gabriel este pasionat de sport și drumeții. Absolvent al Facultății de Administrație Publică el acoperă cu succes materialele care tratează activitatea primăriilor, a consiliilor județene și instituțiilor subordonate acestora. Este căsătorit și are doi copii care speră să trăiască într-o lume mai bună.

Ultimele știri

Cum explică purtătoarea de cuvânt a Guvernului că TVA-ul pentru HoReCa a crescut la 11%

Sectorul HoReCa va beneficia în continuare de o cotă...

Mașinile diesel și cele vechi vor fi interzise în București. Planul Primăriei Capitalei, pas cu pas

Cele mai poluante mașini, în special cele mai vechi...

Ministrul Energiei: Bărbații din conducerea unei companii de stat primesc „spor de femeie”. Cum a descoperit

Membrii masculini ai Consiliului de Administrație de la Societatea...

Anchetele Lumea Politică

Articole pentru tine