AUR a reușit să surprindă toată lumea și să intre Parlamentul României en-fanfare. Surprinderea a venit pentru că AUR a adunat voturi dintr-o Românie care nu este în contact cu „main-stream-ul”. Români pe care i-a uitat și neglijat toată lumea.
PSD a câștigat degeaba cu electoratul din jurul primarilor și cu Dâncu
Social democrații au scos peste 30% din voturi cu oamenii care gravitează în jurul primarilor din orașele și comunele din România. Bazinul electoral este reprezentat de edili din comune și orașe care reușesc să-și scoată la vot oamenii.
Indiferent de rezultat, angajații primăriilor, asistații social și oamenii care au ajuns la concluzia că nu pot accede în carieră în orașele lor decât în siajul PSD s-au dus la vot și au dus partidul pe primul loc. Aceiași bucată de electorat este ușor neimpresionată de tot ce vine din vest și nu-și dorește „cu orice preț” să copieze statele occidentale. Cu toate acestea, câteva procente au plecat de la PSD spre AUR. Astfel, social democrații nu s-au putut baza pe corona-sceptici.
A contat mult și „jocul” strategic impecabil realizat de Vasile Dâncu. Acesta a eliminat de pe liste personajele controversate, a adus medici și profesori și a „jucat” aproape perfect meciul organizatoric.
PNL a pierdut din intelectuali și din generația tânără
Liberalii au pierdut pentru că au jucat greșit toată campania. Procente importante din intelectuali erau deja duse la USR. Măsurile din timpul pandemiei i-au erodat pe liberali, iar strategia de imagine a suferit masiv.
PNL nu a avut un slogan clar. A strâns voturile oamenilor care au apreciat că și-au asumat guvernarea și ale intelectualilor care nu s-au orientat spre USR din cauza propagandei contra familiei și a altor ciudățenii ideologice. Electoratul dezamăgit și anti-PSD s-a dus de această dată spre AUR.
Ludovic Orban a maximizat rezultatele. În București, unde a candidat, a scos cu 25% mai mult decât la locale. Cu toate acestea, campania nu a convins din cauza unor aspecte tehnice. Pe on-line sumele investite de PNL au fost mici în comparație cu USR și PSD.
USR s-a stins și a reușit numai să rupă voturi de la liberali
Euforia USR s-a stins. Fără o campanie masiv sponsorizată în on-line probabil că progresiștii ar fi scos un scor sub 10%. Nu au convins prin listă, au fost măcinați de conflicte interne și nu au convins că vor altceva în afară de circ.
Au reușit să adune strict electoratul „corporate” reprezentat de tineri cu salarii peste medie și fără șansă de reușită în sistemul actual din zona în care trăiesc. În afară de această categorie au rupt o parte din votanții cu studii superioare care în mod tradițional s-ar fi dus spre PNL. USR a pierdut electoratul dezamăgit care de această dată s-a dus masiv spre AUR.
Campania „O Românie fără hoție” a fost spectaculos organizată și a făcut ravagii. Cu toate astea campania a luat voturi de la PNL și nu a avut nicio rezonanță în rândul votanților social-democrați.
AUR a câștigat cu voturile românilor pe care i-au uitat toți ceilalți
Alianța pentru Unirea Românilor este de departe câștigătorul alegerilor. Revelația a venit ca un mister pentru clasa politică. Cristalizată în jurul Coaliției pentru Familie condusă de Claudiu Târziu și a „unioniștilor” lui George Simion, alianța a fost un mister până înaintea alegerilor.
AUR a crescut în secret pentru că electoratul vizat de alianță nu este accesat de niciun partid tradițional. Este vorba despre oameni care nu beneficiază de pe urma sistemului politic și economic, români din Diaspora care nu au parte de nicio facilitate de la stat, intelectuali fără acces în „main stream” și în general persoane nealiniate la standardele impuse de societate.
În rândul acestei categorii, AUR a fost cunoscut. Oamenii știau foarte clar cu cine o să voteze și erau aproape siguri pe victorie. Singurul motiv pentru care AUR a fost o surpriză este legat de faptul că votanții Alianței nu au fost băgați în seamă de niciun partid.
PMP a intrat în Parlament cu ajutorul românilor din Basarabia
Partidul Mișcarea Populară a trecut testul unor alegeri fără implicarea masivă a lui Traian Băsescu. PMP a intrat la limită în Parlament grație voturilor din Republica Moldova. Fără o infrastructură de primari și fără mulți vectori de imagine, PMP reușește să strângă 5% din voturi și să facă, cel mai probabil parte, din viitorul guvern.