Bugetul pe 2021 este în pregătire, a explicat premierul Florin Cîțu, iar companiile care înregistrează pierderi vor primi bani doar în baza unui plan de restructurare. Acesta va fi, de fapt, și unul din criteriile de evaluare ale miniștrilor, a spus premierul.
„A venit momentul! Pregătim bugetul pentru 2021. Toate prioritățile din programul de guvernare vor avea finanțare.
În același timp apare o modificare importantă. Companiile de stat cu pierderi primesc resurse de la buget DOAR în baza unui plan de restructurare/reformă. Vă spun clar tuturor. Fiecare proces de restructurare pe care îl voi dispune o să fie monitorizat și judecat în guvern.
Voi cere miniștrilor să prezinte trimestrial stadiul de implementare al acestor programe de restructurare/reformă.
Planul de restructurare/reformă pentru companiile de stat cu pierderi reprezintă unul din indicatorii folosiți de mine la evaluarea miniștrilor”, a anunțat premierul Florin Cîțu pe contul său de Facebook.
Pe 30 decembrie, șeful Guvernului declara că bugetul pentru anul 2021 va fi prezentat în Parlament la finalul lunii ianuarie. Cîțu a exclus atunci varianta asumării răspunderii Guvernului pe legea bugetului de stat.
„Bugetul va fi prezentat, cred eu, în Parlament, spre sfârșitul lunii ianuarie. Deja ministerele primesc limitele de la Ministerul Finanțelor Publice, noile ministere create. Vom începe discuțiile pe buget cu miniștrii de săptămâna viitoare, ca să fie gata până la începutul lunii februarie”, a spus Florin Cîțu.
Întrebat dacă este posibil ca Guvernul să treacă legea bugetului prin asumarea răspunderii, premierul a răspuns: ”Nu. Mergem pe dezbatere în Parlamentul României. Eu întotdeauna am sperat la responsabilitate din partea parlamentarilor români, mai ales în aceste condiții dificile, când trecem printr-o pandemie, prin perioada de vaccinare. Eu sper că sunt responsabili parlamentarii. Vom vedea ce se va întâmpla în Parlament, dar mergem cu bugetul în Parlamentul României”.
În ultima ședință de Guvern din 2020, Executivul a adoptat o ordonanță care cuprinde mai multe măsuri, printre care înghețarea salariilor bugetarilor la nivelul din decembrie 2020 și acordarea și în 2021 a voucherelor de vacanță.
„Ordonanța reprezintă o economie la buget de aproape 17,6 miliarde de lei pentru anul 2021. La primul articol, se mențin în cuantum brut salariile și sporurile personalului care lucrează în administrația publică centrală și locală, inclusiv personalul care ocupă funcții de demnitate publică și asimilate acestora, la nivelul acordat pentru luna decembrie 2020. Este un impact bugetar de 12 miliarde de lei”, explica atunci, Florin Cîțu.