Redăm mai jos, integral, textul primit pe adresa redacției, cu privire la articolul „Site-ul științific al elevilor Liceului Andrei Mureșanu din Brașov nu funcționează pentru că directoarea refuză să plătească o taxă de 51 de lei pe an”:
Scrisoare deschisă din partea unui grup de profesori de la Liceul ”Andrei Mureșanu” – Brașov
„Am citit zilele trecute un articol găzduit pe pagina on-line: www. lumeapolitica.ro a revistei dumneavoastră, referitor la situația revistei școlare ”Cromatic” a Liceului Andrei Mureșanu.
Am aflat cu stupoare, încă din preambulul acestui articol, că domnul prof. Dan Crăciun, ”dorește să atragă atenția asupra nedreptății la care sunt supuși elevii instituției”, ”lipsiți de un proiect de succes în care au pus suflet, împreună cu profesorii lor, pentru o sumă modică de doar 51 lei/an […] pe care directoarea refuză să îi plătească”.
Articolul dumneavoastră practic preia de pe contul de facebook al domnului profesor o serie de afirmații nesusținute, tendențioase, care aduc un prejudiciu de imagine liceului nostru și corpului său profesoral.
Considerați această scrisoare deschisă ca fiind dreptul nostru la replică și la o informare corectă a elevilor noștri, a părinților, a opiniei publice.
Tocmai de aceea vom menționa mai jos, pe scurt, câteva elemente pe care domnul profesor omite să le precizeze în postările sale:
De la momentul apariției și până în prezent au fost publicate doar două numere ale revistei! Cel de-al doilea număr și ultimul fiind publicat în anul 2014!
Revista conține, în mod exclusiv, articole scrise de profesori. Nu contestăm valoarea articolelor și suportul educațional pe care ele îl oferă elevilor ci ne întrebăm doar cum a devenit această revistă un proiect de succes al elevilor? Cum ”au pus suflet” în niște articole în a căror scriere nu au implicați?
Referitor la afirmația domnului profesor conform căreia persoana care se opune finanțării este d-na prof. Ariana Bucur, directorul liceului și la faptul că cererea de finanțare a domeniului, înregistrată la secretariatul școlii cu nr. 3323/07.12.2020, nu a primit răspuns nici până astăzi, facem următoarele mențiuni:
Domnul profesor a fost invitat și a participat la ședința Consiliului de Administrație al liceului din data de 11.12.2020 în care a fost pusă în discuție solicitarea de finanțare a domeniului revistei, ocazie cu care a avut posibilitatea să facă cunoscută și pe această cale poziția sa. La această ședință, reprezentantul părinților, a venit cu propunerea ca plata domeniului care găzduiește revista să fie făcută de Asociația de Părinți a liceului, așa cum s-a procedat și în perioada 2013-2016. Reprezentantul părinților a solicitat factura pentru a efectua plata domeniului, însă domnul Crăciun a refuzat categoric acest lucru!
În aceeași ședință i-au fost propuse domnului profesor alte două soluții necondiționate de nicio taxă: postarea revistei pe site-ul școlii pentru a fi ușor accesibilă oricărui elev doritor, sau persoană interesată, și/sau postarea revistei pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Brașov în secțiunea destinată resurselor
educaționale deschise. Aici revista s-ar fi bucurat de o largă vizibilitate în rândul profesorilor și elevilor. În mod evident, ar fi constituit un motiv suplimentar de popularizare si apreciere a colegilor profesori, pentru preocuparea si articolele elaborate. Nici aceste două variante nu au fost agreate de domnul profesor!
Având în vedere că timp de 6 ani (2014-2020) nu a mai apărut nici un număr al revistei, faptul că există soluții facile pentru popularizarea revistei, necondiționate de nicio taxă, membrii Consiliului de Administrație, cu o largă majoritate, au hotărât că cererea de finanțare nu este justificată. Așadar, afirmația conform căreia
directorul școlii a hotărât în mod discreționar să nu finanțeze domeniul revistei, nu se susține! În Consiliul de Administrație, directorul, ca oricare alt membru, nu are decât un singur vot, insuficient pentru a decide, pro sau contra finanțării.
Nu în ultimul rând, considerăm că Revista Lumea politică, prin domnul Constantinescu Gabriel autorul acestui articol, ar fi trebuit să solicite și punctul de vedere al conducerii Liceului Andrei Mureșanu înainte să publice materialul, o condiție, spunem noi, deontologică minimală.”