Sute de cetățeni români au fost expulzați din Mexic, iar o parte sunt reținuți abuziv de autorități pe aeroportul din Cancun. După câteva zile de la declanșarea crizei funcționarii români din Ministerul de Externe abia au emis o avertizare de călătorie.

Familii despărțite, români reținuți în condiții inumane, abuzuri fără număr și o agresiune fără precedent nu au reușit să mobilizeze aparatul birocratic al MAE. Lumea Politică a solicitat un punct de vedere al Ambasadei Statelor Unite Mexicane în România.

„Dorim să ne explicați motivele pentru care autoritățile din țara pe care o reprezentați cu onoare în România au decis să acționeze cu brutalitate împotriva a sute de cetățeni români. Din relatările martorilor am aflat că românilor nu le este permisă intrarea în țara dumneavoastră, sunt reținuți în condiții inumane, iar în final sunt deportați fără nicio explicație.” se arată în adresa transmisă de echipa Lumea Politică spre reprezentanța statului care abuzează în acest moment sute de concetățeni.

Am solicitat reprezentanței diplomatice să ne spună care sunt măsurile luate de autoritățile mexicane pentru a stopa abuzurile.

România și Statele Unite Mexicane au o istorie lungă de relații diplomatice. Țara dumneavoastră a intrat în Societatea Națiunilor atunci când președintele acestui for era diplomatul român Nicolae Titulescu. În acest moment funcționează un acord între Guvernul României şi guvernul Statelor Unite Mexicane privind colaborarea în domeniile educației, culturii, tineretului și sportului, semnat la București, la 22 octombrie 1999 și intrat în vigoare la 30.11.2000. În baza acestuia, între statul dumneavoastră și statul nostru au loc schimburi comerciale de 300 de milioane de dolari în fiecare an.

Facem apel la autoritățile de la București să se trezească și să reacționeze ferm împotriva acestui abuz fără precedent care are loc împotriva unor cetățeni români!

Facem apel la români să dea dovadă de spirit civic și să adreseze, la rândul lor întrebări reprezentanței diplomatice mexicane de la București!

Românii care vor să ceară poziția oficială a ambasadei o pot face la adresele de e-mail: embamex@xnet.ro sau protocolo@embamex.ro.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *