Ministerul Sănătății mesaj pentru părinți. Părinții trebuie să verifice copiii înainte de a-i trimite la școală pentru a vedea dacă prezintă simptomele specifice COVID-19. Numai așa școlile pot să rămână deschise în continuare, au atras atenția reprezentanții Ministerului Sănătății.
Ministerul Sănătății face apel la părinți să nu-și trimită copiii la școală dacă au simptome specifice COVID-19. Părinții trebuie să verifice copiii din punct de vedere epidemiologic înainte de a-i duce în colectivitate, afirmă MS într-un comunicat.
„Pentru ca școlile să rămână deschise este nevoie de un efort comun. Este în puterea fiecărui părinte să contribuie la oprirea pandemiei și la menținerea în școli a unui mediu sigur pentru copii, părinți, profesori și întreaga comunitate.
Înainte să duci copilul la școală, fii atent la cum se simte. Cele mai frecvente simptome pentru COVID-19 sunt febra, tusea uscată, pierderea gustului și mirosului, durerile musculare, nasul înfundat, durerile de cap sau de gât și diareea. Dacă observi chiar și o parte din aceste simptome la copilul tău, îți recomandăm să îl ții acasă și să iei legătura cu medicul de familie cât mai repede”, se arată în mesajul transmis, duminică, de Ministerul Sănătății.
Ministerul Sănătății mesaj pentru părinți: Înainte să duci copilul la școală, fii atent la cum se simte.
Cele mai multe școli din România au fost redeschise pe 8 februarie, atunci când a început cel de-al doilea semestru al anului școlar.
Unitățile de învățământ funcționează după trei șcenarii, stabilite în funcție de rata incidenței cazurilor de infectare cu coronavirus din fiecare localitate.
Potrivit ordinului comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății privind redeschiderea școlilor, scenariul roșu se aplică în localitățile în care incidența cazurilor de coronavirus este mai mare de 3 cazuri la mia de locuitori și presupune participarea fizică la cursuri doar a preșcolarilor și elevilor din învățământul primar.
Scenariul galben este valabil pentru localitățile în care se înregistrează între 1 și 3 cazuri la mie și implică ”participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor protecţie” și ”participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu”.
Iar în scenariul verde, adică în localitățile cu mai puțin de un caz de coronavirus la mia de locuitori, merg la cursuri toți preșcolarii și toți elevii.
Peste 600 de elevi și angajați din învățământ au fost testați pozitiv cu COVID-19 în prima săptămână de la revenirea la cursurile față în față.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a subliniat însă că în cazul acestora, contaminarea a avut loc înainte de redeschiderea școlilor.
”Suntem la 1 la 10.000 rate de infectare în școlile din România, din prima săptămână de școală. Cazurile din prima săptămână nu sunt generate de redeschiderea școlilor. Începând de săptămâna viitoare școala s-ar putea adăuga printre locațiile în care să fi fost infectat”, a declarat Sorin Cîmpeanu pentru B1 TV.