Vaccinul Novavax este 89% eficient împotriva coronavirusului, dar mult mai puțin în fața mutațiilor acestuia. În cazul variantei sud-africane este unde va în jur de 48%, a transmis compania producătoare. În februarie, Uniunea Europeană a început negocierile cu producătorul american Novavax pentru distribuția în țările europene.
Însă, acesta ar avea o eficiență mai scăzută cel puțin împotriva uneia din noile mutații, raportat produsele concurente.
„Datele precise arată că eficacitatea Novavax a fost de 96,4% împotriva tulpinii iniţiale a coronavirusului şi de 86,3% contra mutaţiei britanice (B.1.1.7)”, se arată în comunicatul producătorului, citat de B1TV.
Novavax se pregătește să aplice pentru autorizare de urgență în Marea Britanie, unde testele clinice de fază 3 au fost efectuate pe mai mult de 15.000 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 84 de ani, dintre care 27% aveau peste 65 de ani.
Vaccinul a fost, de asemenea, foarte eficient împotriva formelor severe de boală: cinci cazuri de COVID-19 au fost identificate în rândul participanţilor, dar toate au fost în grupul placebo
.Un alt studiu de amploare mai mică (faza 2b) a fost efectuat pe 2.665 de participanţi în Africa de Sud, unde o altă variantă (B.1.351) s-a răspândit pe arii extinse. Dar, în acest caz, eficacitatea vaccinului a scăzut la 48,6%.
Vaccinul Novavax este administrat în două doze şi utilizează o tehnologie diferită de cele folosite pentru vaccinurile deja autorizate pe scară largă în lume.
Este un aşa-numit vaccin „subunitar”, pe bază de proteine care declanşează un răspuns imunitar, fără virus.
Novavax vrea să obțină o autorizare de urgenţă și în Statele Unite, în al doilea trimestru al anului.