Primul satelit românesc ar putea ajunge curând pe orbită realizat de o companie privată românească, care speră să câștige un premiu de 10 milioane de euro oferiți de Comisia Europeană. Satelitul urmează să fie lansat din Marea Neagră, folosind, de asemenea, o rachetă proiectată și construită în țara noastră.
Dacă operațiunea va reuși, România va fi a doua țară din UE cu propriul său satelit, după franța, relatează EU Reporter, preluat de B1TV.
Conform Asociației Române pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA), o companie specializată în construirea de rachete și baloane de mare altitudine, lansarea este programată pentru debutul lui iunie.
Primul satelit românesc ARCA își propune să câștige cei 10 milioane de euro oferiți de Comisia Europeană. Prin acordarea acestui premiu, Executivul comunitar își propune să stimuleze industria aerospațială europeană, astfel încât să producă rachete pentru lansarea de sateliți, la costuri scăzute și cu un impact mic asupra mediului.
Pe pagina de Facebook a ARCA se menționează că, anterior, asociația a provocat explozia în straturi îndepărtate ale atmosferei a două rachete stratosferice, a patru baloane stratosferice la scară largă, inclusiv a unui grup de baloane, și a primit două contracte de la Guvernul României și un altul de la Agenția Spațială Europeană. Este, de asemenea, în curs de elaborare a EcoRocket – o rachetă semi-reutilizabilă, alimentată cu abur.
Volumul de informații care trebuie colectate în pregătirea lansării spațiale din iunie este unul de-a dreptul uluitor. Există cerințe foarte solicitante care trebuie îndeplinite astfel încât totul să decurgă conform planului.
Persoanele implicate în fiecare detaliu al proiectului trebuie să treacă mai întâi printr-un program foarte riguros de pregătire, atât din punct de vedere teoretic, cât și practic. Aspectele tehnice sunt numeroase și foarte multe lucruri ar putea merge greșit.
Compania care se ocupă de lansare a precizat: „Misiunile de lansare coordonate de ARCA, care includ operațiuni navale, reprezintă cel mai complex tip de misiuni pe care îl desfășurăm. Ele necesită un efort excepțional de coordonare a operațiunilor, în strânsă cooperare cu unități implicate activ din marină, armată și aviația civilă. Măsurile de securitate pentru lansare sunt excepționale și suntem mândri de un procentaj de siguranță de 100%”.