Pădurile vor fi supravegheate prin satelit, a spus ministrul mediului
Pădurile vor fi supravegheate prin satelit, a spus ministrul mediului

Pădurile vor fi supravegheate prin satelit, a declarat ministrul mediului, Mircea Fechet, care a lansat procedurile de achiziție publică pentru serviciile inițiale de realizare a hărților. Vor fi inventariate cu ajutorul unor sateliți civili exploatările forestiere, balastierele şi depozitele de deşeuri.

Documentația licitației a fost trimisă miercuri spre publicare în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), a anunțat Fechet. Prin acest sistem de monitorizare, autoritățile vor putea să știe, în timp real, dacă sunt comise ilegalități care afectează mediul.

„O să folosim sateliţi civili şi nu numai pentru ca să scanăm întreg fondul forestier şi pentru ca să primim alerte ori de câte ori constatăm că dispare din coronamentul copacilor. Sistemul ne va alerta în mod automat şi vom putea să trimitem de urgenţă Garda Forestieră sau alte instituţii ale statului pentru a verifica”, a declarat ministrul, miercuri, la Arad, adăugând că hărțile satelitare vor fi folosite și pentru identificarea depozitelor ilegale de deşeuri, a zonelor unde sunt incendiate ilegal deșeurile sau pentru monitorizarea exploatărilor de balast, potrivit B1TV.

În funcție de momentul în care procedura de achiziție se va încheia, sistemul va deveni operațional, a mai spus Mirchea Fechet, adăugând și că, pentru început, contractul va fi semnat pentru doi ani.

Pădurile vor fi supravegheate prin satelit. În acest context, ministrul Mediului a vorbit și despre o nouă aplicație mobilă, folosită pentru combaterea tăierilor ilegale de păduri, care va deveni funcțională de la 1 februarie.

„Va permite în timp real oricărui cetăţean să verifice sută la sută dacă un transport de lemn este legal sau nu este legal. (…) Va introduce numărul de înmatriculare al transportului respectiv şi va primi în timp real fotografii, va primi traseul pe care respectivul transport trebuie să îl urmeze, ora la care a plecat şi ora la care trebuie să ajungă”, a explicat ministrul Mediului.

O aplicație asemănătoare va fi și „radarul balastierelor”. Prin aceasta, ”orice persoană fizică se poate poziţiona prin coordonate GPS şi poate interoga în timp real baza de date a Ministerului pentru ca să poată să verifice dacă o exploatare de piatră de balastieră se face legal sau ilegal”, iar dacă exploatarea este ilegală, poate anunța imediat autoritățile.

În urmă cu câteva zile, ministrul Mediului anunța că a “declarat război” tăierilor ilegale de păduri și arderii deşeurilor care generează poluare.

„În legătură cu depozitele ilegale de deşeuri, am declarat război arderilor, fie că vorbim de Sinteşti, fie că vorbim de Conţeşti şi mai sunt astfel de focare în vecinătatea imediată a Bucureştiului”, spunea atunci Mircea Fechet.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *