Starea de alertă nu putea fi declarată în Sectorul 1 doar „pe baza propriilor simțuri” a explicat prefectul Capitalei, intervenind în scandalul gunoiului dintre Clotilde Armand și firma Romprest. Alin Stoica a spus că așteaptă puncte de vedere de la instituțiile abilitate înainte să ia o decizie.
Alin Stoica a precizat la B1TV, miercuri seară, că există două variante – fie așteaptă de la Garda de Mediu sau de la Direcția de Sănătate Publică informații care să ateste efectul direct asupra mediului sau, după caz, asupra sănătății cetățenilor, fie ia niște informații, întrucât „doar pe baza propriilor simțuri, ceea ce nu ar fi, în primul rând, profesionist și nici cu totul și cu totul legal”.
Întrebat dacă se mai gândim că are un răspuns în ceea ce privește starea de alertă sau mai degrabă povestea va rămâne „în coadă de pește”, Alin Stoica a afirmat: „Nu, nu o să rămână în coadă de pește. Din păcate, și eu mi-aș fi dorit să pot să iau o decizie mai devreme, însă o decizie poate fi luată doar în măsura în care am toate datele pe baza cărora să pot să iau această decizie. Instituția Prefectului este ținută să consulte aceste autorități publice – să spunem, serviciile deconcentrate care țin de ministerele de resort, care au competențe în materie, și anume mediul, și sănătatea în primul rând”.
Întrebat ce formă trebuie să îmbrace aceste răspunsuri, el a adăugat: „Cei doi piloni. Pentru a fi de acord cu declararea unei stări de alertă, trebuie să se constate că există pericolul, adică se îndeplinește una dintre condiții, și aceasta se îndeplinește pentru că nu funcționează serviciile de salubritate așa cum trebuie, deci putem să spunem că este vorba despre un eșec al serviciilor de salubrizare, însă în același timp trebuie să se constate și faptul că acest eveniment are și un efect direct asupra sănătății sau siguranței cetățenilor – în cazul acesta, asupra sănătății cetățenilor sau asupra mediului. Ei, bine, în momentul în care, de exemplu, autoritățile de mediu vin și spun că nu există niciun fel de depășiri de nimic, nici de noxe, nici de particule, și că s-au făcut măsurători și totul e în regulă, sau când serviciile publice de sănătate nu spun nimic cu privire la un eventual pericol sau un pericol real asupra sănătății populației, ci doar că au luat niște măsuri de reluare a serviciului în 12 sau 48 de ore și că acesta a fost reluat, evident că nu se îndeplinește al doilea pilon. De aceea, aștept ca poate Garda de Mediu să descopere că această sistare a serviciilor are un efect direct asupra mediului, de exemplu”.