Alocațiile nu se vor dubla, pentru că legea a fost făcută prost, a explicat premierul Florin Cîțu. În ianuarie 2022 este prevăzută o singură creștere de 20%, iar alocațiile pentru copii vor crește constant în cinci etape. Va fi însă o singură creștere pe an și nu o dublare cum prevedea legea, pentru că aceasta nu indica și sursele de finanțare, a explicat șeful Guvernului.
Șeful Executivului a explicat că legea inițială care prevedea dublarea alocațiilor a fost făcută prost pentru că nu asigura și sursa de finanțare pentru o asemenea creștere. Florin Cîțu a precizat că vor rămâne cele 5 etape de creștere a alocațiilor, dar se vor aplica o singură dată pe an.
Ordonanța de urgență pentru alocații „prevede exact ce a fost prevăzut în varianta din prima lectură, o creștere cu 20%. Sunt mai mulți pași care duceau la dublare, ăsta este pasul doi, acea creștere cu 20%, nu există alte variante”, a clarificat Cîțu, marți, la Parlament.
Întrebat dacă alocațiile vor fi indexate și cu rata inflației, Cîțu a spus: „Nu, este doar 20% cum era inițial. Erau 5 etape, ăsta este al doilea pas”.
Alocațiile nu se vor dubla. Premierul a precizat că nu va exista o nouă majorare la 1 iulie 2022.
„Deocamdată nu, următoarea creștere este la 1 ianuarie 2022 și de atunci vor fi anual creșteri. Vor crește în fiecare an și vor crește substanțial”, a spus Cîțu.
Legea inițială privind creșterea alocațiilor stabilea ca la 1 iulie 2022 alocația să fie dublată și să ajungă la 300 de lei.
„E adevărat, dar legea inițială era o lege prost făcută, fără sursă de finanțare. Pe hârtie poți să crești orice, provocarea pentru cei care scriu astfel de legi să vină să arate de unde poți să crești cheltuielile publice fără să pui în pericol finanțele publice sau stabilitatea financiară a României. Este o majorare eșalonată, anul acesta 20%, anul viitor 20% și mergem mai departe”, a explicat premierul.
Leave a comment