Varianta Delta va deveni dominantă în Europa în proporție de 90%, avertizează Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, iar asta se va întâmpla rapid, până la finalul lunii august. Este mutația coronavirusului descoperită inițial în India, care a ajuns în expansiune globală.
„Pe baza avantajului estimat de transmisie a variantei Delta și utilizând prognozele de modelare, 70% din noile infecții cu SARS-CoV-2 sunt proiectate să fie cauzate de această variantă în UE / SEE până la începutul lui august și 90% până la finalul lui august”, se arată în comunicatul transmis miercuri de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, citat de Euronews și B1TV.
Varianta Delta este printre cele mai adaptate tulpini de coronavirus dintre cele care au circulat până acum, a explicat coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare, Valeriu Gheorghiță.
„Din păcate, lucrurile sunt cât se poate de clare. Tulpina Delta, această variantă indiană, este una dintre cele mai adaptate din toate variantele circulante până la acest moment, are o capacitate de a se transmite cu ușurință de la o persoană, la alta, are o rată de atac crescut în ceea ce privește procentul celor care se îmbolnăvesc”, a declarat oficialul pe B1 TV, unde a vorbit și despre importanța vaccinării în prevenirea următoarelor valuri sau despre activitatea centrelor de vaccinare.
Virusul, spunea oficialul, „se adaptează la condiții”.
„Din păcate, ceea ce se estima în urmă cu câteva luni, și anume posibilitatea selectării unor variante virale mult mai contagioase, se adeverește și problema e că lucrurile trebuie să înțelegem că sunt în dinamică și nu se opresc aici. Atât timp cât încă avem la nivel global foarte multe persoane receptive, susceptibile la boală, care zilnic se îmbolnăvesc, probabilitatea de selectare a noi mutații este în continuare crescută și sperăm să nu se selecteze acele mutații care să combine contagiozitatea crescută cu agresivitatea, cu virulența. Pentru că trebuie să înțelegem, dacă vorbim și ne uităm în urmă, ce s-a întâmplat la infecția cu SARS-CoV-1, aveam o mortalitate de 10% din numărul de cazuri confirmate. Dacă ne uităm la infecția cu MERS, care este tot un coronavirus, mortalitatea era de 30%. În momentul de față vorbim de o mortalitate de sub 1%, ceea ce este foarte bine, însă este un proces dinamic. Extinderea la nivel populațional este foarte mare și tocmai acest pasaj repetat al virusului de la o persoană, la alta îi dă posibilitatea să selecteze, să se adapteze și să devină mult mai persistent în rândul populației”, adăuga președintele CNCAV.