Vaccinurile au o eficiență scăzută pe tulpina Delta, și dacă este nevoie, acestea vor fi ajustate, afirmă secretarul de stat Andrei Baciu. Sunt studii care arată eficiența mai scăzută în cazul ultimei mutații, dar încă se așteaptă informații pentru a putea să fie formulate concluzii.
Andrei Baciu a vorbit de eficacitatea vaccinurilor existente pe piață într-o emisiune B1TV, comentând studiul din Israel care indică faptul că vaccinul Pfizer are o eficiență de sub 40% împotriva noii variante virale.
„Vaccinurile existente oferă o protecție relativ mai mică decât cea pe care o oferă în fața variantei inițiale. Cât de mică, încă sunt în desfășurare studii pentru a vedea foarte clar dacă este nevoie de ajustare a vaccinului pentru aceste tulpini.
Pe de altă parte a mai apărut un studiu, similar în Marea Britanie care vine cu date puțin diferite și diferența între cele două studii este dată de momentul în care au fost făcute, pentru că să nu uităm, Israelul este țara care a avut accesul la doze mari de vaccin, încă din prima etapă, spre deosebire de studiul care este similar în Marea Britanie. Acesta este făcut pe persoane care s-au vaccinat mai târziu, cu săptămâni sau luni mai târziu”, a explicat Andrei Baciu.
Andrei Baciu a spus și ce soluții există pentru a spori eficiența vaccinurilor împotriva variantei Delta:
„Posibilitatea de a adapta, nevoia de a adapta vaccinurile existente pentru tulpini noi, pentru care vaccinurile actuale nu sunt foarte eficiente. Tehnologic noi putem să facem acest lucru. De asta, Comisia Europeană a semnat acest contract de 1,8 miliarde de doze pentru 2022-2023, în ideea în care dacă se va ajunge la această situație în care e nevoie de a treia doză, fie pentru o tulpină pentru care vaccinurile actuale nu au eficiență mare, fie pentru a prelungi ca doză de boost imunitatea pe care o avem ca urmare a dozelor inițiale. Dacă se constată acest lucru există soluții, există toate pregătirile necesare, toate lucrurile sunt în desfășurare”, a spus Andrei Baciu.