Nici DNA și nici pandemia de Covid 19 nu au afectat afacerile medicale ale baronului de Mehedinți, Adrian Duicu. Clinica acestuia a tăiat factură după factură în perioada de restricții. Acest lucru s-a petrecut deși principalul medic din această afacere declară că a încheiat colaborarea cu Duicu.

În martie 2020 începea isteria creată virusul SARS COV 19. Situația internațională și apariția primelor cazuri în România determinau autoritățile să declare stare de urgență. România se închidea pe data 16 martie 2020 era declarată starea de urgență. Urmau luni de zile de incertitudine și disperare. Peste tot spitalele tratau numai pacienți suspecți de Covid, iar bolile cronice și alte afecțiuni erau puse „în așteptare”.

Duicu pandemie rmn

Aceiași cadență de facturare în vreme de pandemie

În Severin, o clinică medicală care efectuează investigații RMN terminase de tăiat factura pentru luna februarie atunci când situația se înrăutățea în România. Romrad RMN încasa 135.500 de lei pentru ultima lună de normalitate din sistemul medical. La două săptămâni de la declararea stării de urgență alte 134.850 de lei erau facturate. Practic, un singur pacient se speriase de COVID 19 și nu se mai prezentase la ușa clinicii să își facă investigațiile.

Sumele au oscilat ușor în toată această perioadă, dar clinica a operat aproape de capacitatea normală. În total, anul pandemiei a introdus în buzunarele asociaților suma de 1,6 milioane de lei. Aceiași sumă fusese încasată și în 2019. Practic, nebunia despre pacienții care nu aveau unde să se trateze era prezentată numai la televizor și nu se regăsea în contabilitatea laboratorului din Severin.

duicu romrad

Afacerile medicale ale „baronului” Duicu absorb un sfert din fondurile Casei de Asigurări

Clinica este deținută de familia „baronului” Adrian Duicu. În luna iunie a anului 2021 s-au plătit din bani publici 660.000 de lei pentru servicii paraclinice. Din acești bani, clinica lui Duicu a absorbit 151.850 lei. Spre comparație Spitalul CFR Severin a primit de la CJAS Mehedinți numai o treime din banii încasați de Duicu.

Spitalul din subordinea Ministerului Transporturilor a primit de la CJAS 49.000 de lei, iar Romrad RMN a încasat 151.850 lei. Practic, pacienții au fost „direcționați” spre clinica respectivă deoarece dacă s-ar fi dus la Spitalul CFR acesta nu ar mai fi avut fonduri pentru un examen RMN decontat de stat.

DNA nu a oprit consultațiile „la distanță”

Afacerile medicale ale fostului președinte de Consiliu Județean au fost investigate de procurorii anti-corpuție. Adrian Duicu a fost trimis în judecată, iar rechizitoriul vorbea despre o serie de abuzuri făcute de acesta.

„Procurorul invocă declaraţiile date la Parchet de martorii Litră Daniel Nicu, Nedelcu Elena şi Ene Tiţa, asistenţi medicali şi secretara laboratorului RMN din care s-a reţinut că: medicii Albici Camelia Luminiţa şi Mură Mihaela Petronelli erau plătite, cu sume mult mai mari decât ceea ce era prevăzut în contractele lor de muncă, investigaţiile se făceau în mod superficial pentru a cuprinde numărul cerut pentru plafonul lunar, se depuneau spre decontare bilete de trimitere cu investigaţii efectuate altor persoane decât cele indicate în biletul de trimitere” se arăta în rechizitoriu.

Același rechizitoriu indica și modul în care se făceau consultațiile la clinica lui Adrian Duicu. „Martora Spătaru (fostă Ene) Tiţa a declarat că lucrează la SC ROMRAD SRL din 2007 ca secretară şi atribuţiile sale vizează programarea pacienţilor pentru investigații, întocmirea fişei acestora de solicitare. Pacientul se prezintă cu biletul de trimitere de la medicul specialist şi actele de identitate, este trecut în Registrul de evidenţă pacienţi şi condus la camera operatorilor pentru investigație. Ulterior acestuia, se transmite pe skpe medicului Albici sau Mură pentru a fi interpretate, iar la primirea rezultatelor acestea se introduc în folderul pacientului şi i se comunică acestuia.”

Soția consilierului Mura angajată și la Spitalul Județean și la clinica lui Duicu

Menționată de 43 de ori în rechizitoriul prin care Adrian Duicu a fost trimis în judecată, doctorița Mura Petronelli este șefa secției de radiologie de la Spitalul Județean Mehedinți. Despre ea spuneau martorii că făcea interpretări ale investigațiilor prin Skype. Ancheta DNA nu a oprit colaborarea dintre Mura Petronelli și clinica Romrad.

mura declaratie de avere

În declarația ei de avere apar 54.924 lei încasați în 2019 de la clinica lui Adrian Duicu. În același timp, femeia este și șefa de secției de radiologie de la SJ Mehedinți. Această dublă calitate îi face pe mulți să se întrebe dacă doctorița chiar are timp să consulte pacienții care stau la baza facturilor emise lunar de clinica lui Adrian Duicu.

Acesta a fost condamnat în 2017 la un an și jumătate de închisoare, cu suspendare. El a mai trebuit să efectueze 30 de zile de muncă în folosul comunității.

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *