Firme ce au legături cu fugarul Sebastian Ghiță au câștigat un contract de milioane de euro cu Ministerul Afacerilor Externe. Cu o valoare de peste 2 milioane de euro, contractul presupune dezvoltarea unei aplicații pe telefonul mobil. Două dintre firmele câștigătoare sunt însă cercetate pentru licitații trucate.
2 milioane de euro și o aplicație pe telefon
Ministerul Afacerilor Externe a scos la licitație un contract pentru dezvoltarea unei aplicații mobile. Aceasta presupune alertarea cetățenilor români în destinațiile lor de călătorie. Cifra contractului sare de 2 milioane de euro, iar factorii de evaluare în vederea obținerii punctajului câștigător sunt numeroși. Firmele au trebuit să prezinte metodologii de implementare și să dovedească experiența angajaților.
Din caietul de sarcini aflăm că ministerul a dezvoltat și în trecut o aplicație pe telefon, însă este în prezent neactualizată și nefuncțională. Tot de acolo aflăm cât de bine a fost negociat fostul contract. Nici măcar codul sursă al aplicației nu este deținut de MAE.
Firmele câștigătoare, suspectate de licitații trucate
Contractul licitat de MAE a fost câștigat de o asociere de firme din sectorul digital. Maguay Computers este una dintre cele trei firme, fiind cunoscută pentru contractele de milioane de euro privind informatizarea instanțelor din țară. Celelalte două firme sunt Enterprise Software Development SRL și All Businesses Management SRL, ambele vizate de o anchetă a Consiliului Concurenței.
Este investigat un comportament anticoncurențial al acestor companii, fiind organizate și inspecții la sediile lor. Curtea de Apel București a aprobat efectuarea inspecțiilor, în contextul în care există indicii ce susțin acuzațiile Consiliului Concurenței. În urma acestora, au fost ridicate documente ce se află în analiza autorității române de concurență. Cele două firme riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri, dacă se constată încălcarea regulilor de concurență.
Una dintre firme, fondată de oamenii lui Ghiță
All Businesses Management SRL este o firmă fondată în 2017 și a avut cifre de afaceri într-o continuă schimbare. Anul 2017 a înregistrat o cifră de 15,6 milioane de lei, scăzând ulterior la doar 2,4 milioane de lei. În următorii doi ani de activitate, cifrele au crescut, ajungând la 19,3 milioane de lei, respectiv 28,3 milioane de lei. De remarcat este și datoria pe care firma o are, ce ajunge în 2020 la valorea de peste 8 milioane de lei, profitul fiind unul modest, de doar 750 de mii de lei.
Firma a fost administrată de Cioroboiu Grigore Cristian, fost acționar majoritar cu un pachet de părți sociale în valoare de 80% din firmă. Restul părților sociale au fost dețiune de Total Pax SRL. Societatea face parte din structura acționariatului a firmei Teamnet INTERNATIONAL SA, afacerea deputatului fugar Sebastian Ghiță.
Fostul administrator al firmei, Cioroboiu Grigore Cristian, a fost angajat și el în firma controlată de fostul deputat PSD. Acționar a fost și Stelejan Gheorghe Cristian, personaj implicat în implementarea rețelei de internet de mare viteză Ro-Net. „Afacerea” a făcut dispăruți peste 80 de milioane de euro, bani europeni, devenind una dintre cele mai mari escrocherii din România.
Leave a comment