Furnizorii de gaze cresc deja prețurile, chiar și în cazul persoanelor care au încheiat contracte cu preț fix. Marii jucători de pe piața gazelor au început deja să-și notifice clienții pentru noile tarife, după modelul furnizorilor de energie electrică, care au făcut același lucru în vară, o dată cu liberalizarea pieții.
Mai exact, marii furnizori de gaze cresc prețurile când tariful ar trebui să fie fix. Grupul francez ENGIE, care furnizează gaze naturale în jumătatea sudică a României, și-a notificat clienții privind creșterea prețurilor la gaze cu 42%. Grupul german E.ON, prezent mai ales în jumătatea nordică a țării, a informat clienții despre scumpirile cu 46%.
Potrivit Economedia, un client din București a semnat în ianuarie un contract cu Engie, iar prețul facturat era de 0,123 lei/kWh, preț care ar fi trebuit să rămână neschimbat tot anul.
Numai că, în luna mai, acesta a fost informat că prețul a crescut la 0,155 lei/kWh. Luna aceasta, el a fost anunțat că prețul de la 1 noiembrie va fi de 0,175 lei/kWh. În total, o scumpire de 42%, relatează B1TV.
Furnizorii de gaze au aceeași abordare. Furnizorul a explicat faptul că ajustarea prețului e posibilă în cazul în care intervin schimbări semnificative ale condițiilor de piață și că dacă clientul nu e mulțumit, are la dispoziție 21 de zile să-și aleagă alt furnizor.
E.ON a trimis clienților care beneficiază de oferta Standard Gaz o notificare în care îi informează că noul preț este de 0,1844 lei/kWh de la 1 octombrie și de 0,1975 lei/kWh de la 1 ianuarie 2022. Scumpirea de la 1 octombrie este de 46%, notează Economica. Și acest furnizori invocă tot evoluția din piață.
Clienții au dreptul să treacă gratuit la altă companie în termen de 21 de zile de la data notificării.
Aceeași practică a fost și în domeniul energiei electrice. Furnizorii au argumentat la acel moment cu scumpirile de pe bursa de energie, cauzate în special de prețul certificatelor de carbon.
Guvernul a anunțat un plan pentru compensarea facturilor.