Persoanele vaccinate nu sunt considerați contacții unei persoane infectate
Persoanele vaccinate nu sunt considerați contacții unei persoane infectate

Persoanele vaccinate nu sunt considerați contacți ai unei persoane infectate, așa că nu este nevoie să stea în carantină, a afirmat dr. Oana Nicolescu, şefa DSP Bucureşti. Condiția este ca aceste persoane să fi făcut schema completă de vaccinare și să fi trecut minim zece zile de la ultima doză. Autoritățile sanitare ignoră însă studiile recente realizate de instituții prestigioase, care demonstrează că și persoanele vaccinate pot transmite virusul.

Potrivit revistei britanice de prestigiu The Lancet, persoanele testate pozitiv după ce au fost vaccinate cu ambele doze (contagiere post-vaccinare) au probabilități aproape duble să fie total asimptomatici, deci să transmită virusul fără să știe.

Revenind însă la persoanele vaccinate care nu trebuie să stea în carantină dacă s-au aflat în apropierea unei persoane testate pozitiv, o dată ce au aflat diagnosticul, acestea nu trebuie să sune la DSP, ci vor fi sunate de un reprezentant al DSP pentru a face ancheta epidemiologică, a precizat dr Oana Nicolescu, potrivit B1TV.

Persoanele vaccinate cu schemă completă şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare nu sunt considerate contacţi direcţi ai unui caz pozitiv şi pentru acestea nu va fi instituită măsura carantinării. Contacţii direcţi pentru care se instituie măsura carantinării sunt stabiliţi de către DSP în urma anchetei epidemiologice”, a precizat Oana Nicolescu.

DSP Bucureşti lucrează în prezent cu persoane detaşate sau delegate din alte instituţii, în afară de angjații propri. De joi sunt și 32 de medici rezidenţi.

DSP Bucureşti are un număr de 225 de angajaţi şi lucrează în prezent cu 185 de persoane detaşate sau delegate din alte instituţii la care s-au alăturat 32 medici rezidenţi din 23 septembrie, pentru operaţionalizarea Centrului de comunicare, analiză şi coordonare epidemiologică COVID-19”, a precizat șefa DSP.

Persoanele care preiau apelurile sunt circa 10/tură, a explicat șefa DSP București.

Îi rugăm să acceseze exclusiv numărul de Call Center 021-9462 şi nu pe cele aparţinând altor departamente ale instituţiei şi să vizualizeze informaţiile aflate pe site-ul instituţiei”.

Corona Forms este o aplicaţie care a eliminat birocraţia legată de anchetele epidemiologice făcute pe hârtie, spune Oana Nicolescu.

Încă de anul trecut, din luna august, DSP Bucureşti s-a implicat activ alături de STS şi de Ministerul Sănătăţii pentru dezvoltarea aplicaţiei informatice Corona Forms.

Dacă la începutul pandemiei, direcţiile de sănătate publică gestionau un caz pozitiv de SARS-CoV-2 prin efectuarea anchetei epidemiologice pe hârtie, am ajuns ca astăzi să avem tot istoricul persoanei în această aplicaţie, respectiv câte teste a efectuat, anchetele epidemiologice, perioade de carantină/izolare, contacţi direcţi, decizii emise pentru acesta, dacă persoana este vaccinată, etc.

Pe scurt, a fost digitalizată activitatea Centrului de comunicare, analiză şi coordonare epidemiologică COVID-19 şi astăzi avem nevoie de mai puţini oameni pentru a gestiona situaţia epidemiologică.

Totodată, alături de societatea civilă, DSP Bucureşti a creat aplicaţia rapter.g4d.ro care permite centralizarea şi raportarea testelor rapide efectuate în cabinete/şcoli/farmacii, care nu au posibilitatea de a raporta direct în Corona Forms.

În prezent, aplicaţia rapter.g4d.ro este folosită de majoritatea direcţiilor de sănătate publică din ţară, motiv pentru care a fost eficientizată considerabil activitatea acestora ”, a declarat Dr. Oana Nicolescu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *