Numărul real al infectărilor s-ar situa la cifra de 50.000 de persoane pe zi, și nu 20.000, sumă care a fost prognozată de epidemiologi pentru luna octombrie. Cel puțin așa consideră fostul ministru al sănătății nelu Tătaru, care a explicat și motivele care l-au dus la acest raționament.
Bilanțul oficial al pandemiei pentru ziua de luni a fost de 8.929 de infectări.
Însă, numărul real al infectărilor zilnice ar putea fi deja de 50.000, spune Nelu Tătaru.
„Noi făceam anul trecut acele studii și ajunsesem la concluzia că numărul de cazuri pe care îl avem îl înmulțim cu 5 până la 10 pentru a vedea numărul real de cazuri. În acest moment eu spun că putem înmulți cu 5 până la 10. Pe nedeclarați putem să avem până la 50.000 de cazuri. INSP spunea că putem ajunge până la 30.000 de cazuri declarate zilnic”, a declarat deputatul PNL, luni, la Digi 24.
Autoritățile sanitare au precizat că la nivel național mai sunt libere doar trei paturi ATI pentru bolnavii de COVID-19.
„Unitățile de primiri urgențe nu ne mint, secțiile de ATI la fel. Aceste cifre ne arată ce se întâmplă în societate. În acest moment terapiile intensive sunt pline. Trebuie să înțelegem că nu suntem singurii care vrem să beneficiem de aceste secții”, a adăugat Nelu Tătaru.
El spune că i-a transmis premierului mai multe propuneri pentru controlul pandemiei.
„Eu am făcut o analiză și am făcut propuneri premierului. Am spus că e un moment al deciziilor. Nu mai închidem economia. Avem o transmitere în creștere, avem măsuri care nu se respectă, ar trebui mai bine verificate restricțiile, iar evenimentele ar trebui să fie pentru cei care își permite, mă refer la starea de sănătate. Nu vreau să mai închidem un teatru, o nuntă, dar acolo să meargă cei care au cel mai mic risc să transmite în comunitate”, a explicat liberalul.
Fostul ministru s-a arătat de părere că să permiți accesul la anumite activități pe baza vaccinării este „cel mai bun mod de a convinge” populația să se vaccineze.
„Dacă am văzut că suntem la o rată mică de vaccinare, chiar și cu bonificațiile, trebuie să vedem ce au făcut alte state care au ajuns la 60% rată de vaccinare”, a precizat Nelu Tătaru.