Guvernul Cioloş, votat astăzi în Parlamentul României.După audierile din comisiile de specialitate, care au avut loc marți, premierul desemnat Dacian Cioloș și miniștrii propuși în guvern vin în Parlament pentru votul de învestitură. Pentru acest lucru are nevoie de 234 de voturi, în condițiile în care USR are 80 de parlamentari.
Liberalii au anunțat deja că vor fi prezenți la ședința de plen în care premierul desemnat, Dacian Cioloș, va prezenta componența guvernului și programul de guvernare, însă nu vor vota. Prezenți vor fi și parlamentarii UDMR, care nu vor vota. Guvernul Cioloș nu este susținut nici de parlamentarii PSD. Împotrivă vor vota și parlamentarii Alianței pentru Unirea Românilor.
Ședința de plen reunit începe la ora 10. USR a depus luni în Parlament lista de miniștri și forma finală a programului de guvernare.
Prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeau spunea că Guvernul Cioloș are foarte mari șanse să pice cu cel mai mare număr de voturi.
În aceste condiții, în lipsa unui număr de 234 de voturi, criza politică intră într-o nouă etapă. Președintele va convoca din nou consultări cu partidele parlamentare la Palatul Cotroceni, după care va face o nouă propunere de premier.
Cum arată puterea partidelor la votul din Parlament pentru Guvernul Cioloș
- PSD – 157 de parlamentari
- PNL – 134 de parlamentari
- USR – 80 de parlamentari
- AUR – 43 de parlamentari
- UDMR – 29 de parlamentari
- Minorități – 18 parlamentari
- Neafiliați – 5 parlamentari (un parlamentar dat afară din UDMR, 4 foști-AUR)
- Necesar pentru învestirea unui guvern: 234 de voturi.
Dacian Cioloș, premierul propus, a dat declarații după eșecul miniștrilor săi la votul în comisiile de specialitate din Parlament. Acesta a anunțat că nu renunță și va merge miercuri la vot cu miniștrii respinși.
”Am fost astăzi alături de aproape toți miniștrii propuși în audieri în comisii și i-am auzit așa cum i-au auzit și cetățenii și ați văzut oameni responsabili, oameni care au prezentat soluții cu argumente, care au experiență administrativă în spate și care sunt gata să își asume responsabilitățile pe portofoliile lor. Din păcate, am văzut în aceste audieri parlamentare că se votează în continuare pe falii politice și pe sigle de partid”, a mai spus Dacian Cioloș.