Reactoare modulare pentru energie urmează a fi construite în România cu sprijinul specialiștilor americani și cu tehnologie de acolo, a precizat recent președintele Klaus Iohannis după participarea la summitul climatic de la Glasgow. Detalii despre noile reactoare modulare a dat acum ministrul energiei, Virgil Popescu.
Primul reactor modular cu tehnologie americană ar urma să fie pus în funcțiune în anul 2028, a declarat Virgil Popescu într-o emisiune B1TV.
„Vorbim de recunoașterea României la nivel regional, atât tehnologic cât și de producție a reactoarelor modulare pentru zona europeană. În România prin acest parteneriat girat de președintele Iohannis și președintele Biden, s-a girat acest lucru, România devine partener strategic în domeniul energiei nucleare pentru reactoarele modulare de ultimă generație, hub regional de producție și operare.
Vorbim de un reactor modular dar simultan vom putea vedea ce se poate face în România din lanțul de aprovizionare.
Reactoarele au un preț sub costurile unui reactor tradițional. Toate sumele sunt de ordinul miliardelor de dolari. Un reactor modular costă mai puțin decât un reactor tradițional, cum sunt cele de la Cernavodă”, a explicat ministrul Virgil Popescu.
Secretarul de stat pe probleme de climă John Kerry a avut o întrevedere cu președintele Klaus Iohannis în marja Conferinței ONU privind schimbările climatice (COP26) de la Glasgow, context în care au anunțat oficial intenția României de a construi primul reactor modular de mici dimensiuni american, a precizat Departamentul de Stat al SUA.
„Sunteți un pionier în acest sens (…) Acest obiectiv este important din două motive. Veți furniza această tehnologie pentru întreaga Europă de Est și oferă Statelor Unite și României o oportunitate să lucreze împreună și să creștem cooperarea noastră”, i-a transmis John Kerry președintelui Klaus Iohannis.
Reactoare modulare în România. Departamentul de Stat a explicat că, prin implementarea tehnologiei inovatoare din SUA, România face un pas înainte și un salt tehnologic uriaș în promovarea acțiunilor climatice și a accesului la energie curată într-o zonă esențială a Europei și a lumii.
„Acest efort în valoare de miliarde de dolari evidențiază ingeniozitatea americană, creează mii de locuri de muncă în ambele țări, consolidează securitatea energetică a Europei, sprijină cele mai înalte standarde în materie de siguranță, securitate și neproliferare nucleară și, important de știut, contracarează criza climatică prin energie curată”, a adăugat Departamentul de Stat.
Reactoarele SMR presupun costuri scăzute și sunt ușor de integrat cu alte surse de energie curată. Acestea pot fi amplasate în funcție de nevoile specifice ale sistemului energetic național, iar capacitatea lor poate fi majorată în funcție de cerere. Ele pot juca un rol crucial în decarbonizarea sectoarelor cu emisii greu de redus și pot fi folosite, printre altele, pentru producția de hidrogen.