Alexandru Rafila susține că pregătirea valului 5 al pandemiei în România trebuie începută imediat, iar schimbarea strategiei de comunicare, alături de alte câteva măsuri, ar fi un pas esențial pentru a preveni un număr de cazuri și decese la fel de mare ca în valul 4.
Alexandru Rafila critică într-un interviu pentru Digi24 modul în care a fost abordată pandemia în ultimul an și jumătate și spune că a fost motivat politic, fie că a fost vorba despre inacțiune, fie, dimpotrivă, de acțiuni prea dure, luate pe ultima sută de metri, care nu au fost explicate populației, ceea ce a fost de natură să ostilizeze oamenii. Nici strategia de comunicare nu a fost bună, consideră profesorul Alexandru Rafila.
Pe de altă parte, Alexandru Rafila spune că ar vrea ca Ministerul Sănătății să aibă un cuvânt mai greu de spus în luarea deciziilor CNSU.
„Nu se poate să vorbim despre o intrare în forță a certficatului când suntem pe pantă descendentă”
„Parteneriatul cu populația a lipsit, din păcate, timp de un an și jumătate, măsurile au fost luate de multe ori într-un timp foarte scurt, n-au fost explicate, n-au fost comunicate și lucrul ăsta a ostilizat o bună parte din public. Dacă o să continuăm în același mod, nu cred că o să avem succes în acest demers de sănătate publică și dacă am trecut prin acest val patru, care a fost îngrozitor, și n-am luat niciun fel de măsură începând din data de 5 iulie – această creștere a început în 5 iulie și ne-m gândit abia la sfârșitul lui septembrie sau în octombrie să luăm primele măsuri – , lucrul ăsta, cred eu că justifică măcar să încercăm altă metodă. Nu aș vrea să mai repetăm situația din valul 4”, spune Alexandru Rafila.
Despre sărbătorile de iarnă
„Dacă mortalitatea, prin îmbolnăvire, la categoria oamenilor activi, între 40 și 50-60 de ani, este undeva la 1 din 25 sau chiar mai mică, la categoria de peste 80 de ani, 1 din 6 pacienți decedează. Aici n-avem decât soluția colaborării cu autoriățile locale, cu alte autorități, fie ecleziastice, fie activiști din zona non-guvernamentală”, explică Alexandru Rafila.
„Primele măsuri le vom vedea săptămâna viitoare, când trebuie să ne întâlnim cu medicii de familie. Trebuie să avem primele contacte, încât să recunoaștem în primul rând rolul lor, să nu-i mai acuzăm în grup, pentru că se întâmplă lucrul ăsta, ceea ce este extrem de nociv. Ai nevoie de acest corp medical, care este cel mai mare din România, are cele mai multe contacte cu populația acestei țări. Ei trebuie să facă două lucruri să ne ajute acum: trebuie să asigure accesul la testare și trebuie să asigure consultația și prescripția unui tratament, conform unor ghiduri, în ambulatoriu, atunci când se poate”, a mai spus Alexandru Rafila.