Și în acest an, Ziua Naţională a României e sărbătorită cu restricţii, din cauza pandemiei. La ceremoniile militare care au loc miercuri, 1 Decembrie, vor avea acces, în zona oficială, cel mult 400 de persoane, în București, iar în municipiile reşedinţă de judeţ, cel mult 200 de persoane, dacă sunt vaccinate anti-COVID sau au trecut prin boală. Pentru cei care vor să ia parte la manifestări în afara zonei oficiale nu este nevoie de certificat COVID-19.
Ce sărbătorim pe 1 Decembrie – care este semnificația zilei
În data de 1 Decembrie 1918, Adunarea Națională a Românilor, convocată la Alba Iulia, decreta unirea Transilvaniei cu România. Pe lângă Transilvania în sine, sunt alipite regatului român și Banatul, Crișana și Maramureș. Astfel, se creează un singur stat. În acel moment, Vasile Goldiș a citit proclamația, care decreta: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie/1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre”.
Astfel, granița României era în Vest pe Tisa, incluzând o bucată importantă din Ungaria și Serbia de azi (Banatul sârbesc). După Revoluția din 1989, data de 1 Decembrie a fost proclamată Zi Națională a României. Anterior, în perioada comunistă, între 1948 și 1989, ziua națională era data de 23 august, când România a întors armele împotriva Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.
În intervalul 1866-1947, ziua națională a fost sărbătorită în data de 10 mai, aceasta fiind Ziua Regalității Când e parada militară de 1 Decembrie în București La ceremoniile militare care au loc miercuri, de Ziua Națională a României, vor avea acces, în zona oficială, în Bucureşti, cel mult 400 de persoane care sunt vaccinate anti-COVID sau au trecut prin boală.
În Capitală, de Ziua Națională, aproximativ 1.500 de militari şi angajați din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, la care se alătură militari străini, cu aproximativ 100 de mijloace tehnice, vor participa, începând cu ora 11.00, la parada militară organizată de Ziua Națională în Piaţa Arcului de Triumf, conform MApN.
Cine poate participa la parada militară – e nevoie de certificatul verde?
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunțat, duminică, faptul că obligaţia de a prezenta un certificat COVID-19 la parada de 1 Decembrie organizată în Capitală o vor avea doar persoanele din zona oficială. Pentru cei care vor să ia parte la manifestări în afara zonei oficiale nu este nevoie de certificat COVID-19.