Omicron va deveni tulpina dominantă în Uniunea Europeană până la jumătatea lunii ianuarie, avertizează președinta CE Ursula von der Leyen. Ea s-a arătat încrezătoare că UE are „puterea” și „mijloacele” necesare pentru a depăși pandemia, cu peste 66% din populația blocului comunitar deja vaccinată anti-COVID-19 cu schemă completă.
„Precum mulți dintre voi, sunt tristă că pandemia va pune încă o dată Crăciunul într-un con de umbră”, a spus președinta Comisiei Europene.
Noua tulpină virală, care a fost detectată inițial în Africa de Sud, a fost încadrată ca „variantă de îngrijorare” de Organizația Mondială a Sănătății, în luna noiembrie, și pare să se răspândească mult mai repede decât variantele precedente.
Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a avertizat că vaccinarea nu va reuși de una singură să prevină răspândirea variantei Omicron, relatează B1TV.
Omicron va deveni tulpina dominantă în Uniunea Europeană spune și dr. Andrea Ammon, directorul agenției europene de sănătate publică, susține că „o creștere rapidă a numărului de cazuri Omicron este iminentă” în UE și în Spațiul Economic European.
„Și se consideră că este foarte probabil să provoace spitalizări și fatalități suplimentare”, a adăugat experta.
Șefa ECDC a îndemnat statele să ia „acțiuni ferme” pentru a reduce transmiterea și pentru a mai ușura din presiunea de pe sectoarele sanitare.
Un mesaj similar a transmis și OMS, care susține că varianta Omicron „se răspândește la o rată nemaivăzută la vreo variantă anterioară”. Agenția ONU a solicitat scenei globale să folosească toate instrumentele disponibile pentru a combate pandemia.
„Trebuie să fiu foarte clar: vaccinurile de unele singure nu vor scoate nicio țară din această criză”, susține Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al ANRE.
El a explicat că vaccinurile nu trebuie să înlocuiască masca și alte măsuri de prevenție, ci „trebuie făcute toate” împreună.
Leave a comment