Cel mai tânăr pacient cu COVID are doar 10 zile, și este internat la spitalul de copii din Iași. Numărul micuților internați s-a dublat în numai o zi, pe fondul creșterilor numărului de cazuri de coronavirus din valul cinci Omicron.
Numărul pacienților internați la Spitalul pentru Copii Sfânta Maria s-a dublat, iar mulți dintre ei nu au împlinit încă un an.
Însă, doar la unul dintre pacienţi, infecţia a fost provocată de tulpina Omicron, spun medicii. În celelalte cazuri, e vorba, cel mai probabil, de varianta Delta, relatează DIGI24.
Cel mai tânăr pacient cu COVID în iași este un sugar. Alina Belu, manager al Spitalului pentru copii Sfânta Maria: „Dacă ieri aveam 5 pacienți în zona roșie non-ATI Covid pozitivi, astăzi avem 10 pacienți. S-a dublat numărul pacienților. Majoritatea sunt copii în vârstă de până în 3 ani. Avem un singur pacient de 17 ani, doi copii de 3 ani, un copil de 1 an și 3 luni și șase sugari sub un an. Cel mai mic copil este un nou născut de zece zile.
Momentan avem opt locuri în ATI, doar două sunt ocupate. Avem 22 de paturi în zona roșie, sunt 10 ocupate. Vom extinde în funcție de adresabilitate.
Echipa medicală recomandă vigilență din partea părinților în ceea ce privește simptomatologia și starea de sănătate a copilului”.
Numărul copiilor infectați cu coronavirus va crește, o dată cu înmulțirea numărului de cazuri. La începutul pandemiei, cei mici erau predispuși la forme ușoare iar de cele mai multe ori, în familie adultul se îmbolnăvește primul, explica medicul pediatru Malvina Petrov.
Pediatrul Malvina Petrov a vorbit despre copii infectați cu SARS-COV-2 la B1TV: „Într-un fel era de așteptat să crească numărul cazurilor în rândul copiilor, în primul rând odată cu creșterea numărului de cazuri în general. Chiar dacă în acest moment copiii nu merg în colectivitate, ei au drept posibil contact adulții din familiile lor. Dacă aceștia se îmbolnăvesc, evident și copiii vor contracta acest virus. De cele mai multe ori, aceasta este calea de transmisie. Mai întâi un adult din familie se îmbolnăvește, după care și copiii – nu sunt întotdeauna primii copiii”.