Omicron afectează mai multe domenii de activitate, nu numai sistemul de sănătate, consideră medicul Radu Țincu. O explozie a cazurilor va genera presiune în mai multe zone ale economiei, mai ales din cauza faptului că aprecierea asupra unei forme grave a bolii se poate face într-un termen de 8-10 zile de la infectare.
„Trebuie să privim datele în continuare cu circumspecție pentru că e nevoie de o perioadă de timp din momentul diagnosticului pacientului cu COVID-19 până când ne dăm seama că este vorba despre o formă ușoară de boală. Ne amintim din valurile precedente că este nevoie de un interval de 8-10 zile până când vedem dacă apar semne de gravitate. În cazul variantei Omicron, simptomatologia debutează mai rapid, undeva la 2-3 zile pacienții sunt simptomatici, astfel un pacient care este diagnosticat astăzi cu Omicron, putem să spunem că a a făcut o formă ușoară undeva la 8-10 zile după diagnostic. Dar dacă ne uităm la ce se întâmplă în vestul Europei, vedem că rata de spitalizare a scăzut comparativ cu varianta Delta” a declarat medicul Radu Țincu la B1TV.
Medicul specializat în terapie intensivă spune că este important de determinat la acest moment dacă decesele sunt sau nu determinate de Omicron.
„Cele 36 de decese ar fi important să știm dacă sunt determinate de varianta Delta. România mai are încă în circulație din datele pe care le deținem și pacienți care se îmbolnăvesc cu varianta Delta. Omicron trebuie privit dincolo de aceste efecte medicale. Chiar dacă e vorba de forme mai ușoare de boală, chiar dacă numărul pacienților va scădea trebuie să ne uităm ce se va întâmpla dacă avem un număr foarte mare de persoane pozitive. Dacă aceste persoane pozitive vor fi destul de numeroase va pune în dificultate funcționarea unor domenii de activitate”, consideră medicul.