Măștile nu mai ajută la varianta Omicron, crede medicul Mihail Pautov
Măștile nu mai ajută la varianta Omicron, crede medicul Mihail Pautov

Măștile nu mai ajută la varianta Omicron, cel puțin nu în măsura în care au fost de folos până acum, consideră medicul care a devenit vedetă pe TikTok, Mihail.

Dr. Mihail Pautov a adus și o serie de argumente pentru ipoteza pe care a lansat-o în spațiul virtual, și anume că măștile nu prea mai ajută în cazul amenințării cu varianta Omicron a coronavirusului.

„Este dovedit științific că virusul Omicron se multiplică în faringe și pe căile respiratorii superioare. Cu alte cuvinte, pe ”țeava” asta care dă aerul afară din plămâni.

De fiecare dată când rostim un cuvânt într-o cameră și suntem infectați, vom umple camera de virus. Iar masca nu ne mai ajută la fel de mult precum ne ajuta în trecut. Asta înseamnă că la fiecare expirare vei elibera foarte mulți aerosoli care vor trece chiar și de mască și vei infecta foarte mulți alți oameni, în comparație cu variantele vechi, care se multiplicau mai mult în plămâni și le era greu să iasă prin aerosoli din plămâni, pentru că distanța era mai lungă”, a explicat medicul Mihail Pautov, potrivit B1TV.

Bill Gates, în urma consultărilor cu medicii săi, a ajuns la concluzia că răspândirea rapidă a Omicron va facilita accesul către finalul pandemiei, pentru că noua variantă, chiar dacă este mai contagioasă, este mult mai puțin severă. Astfel, se așteaptă o imunizare naturală în fața virusului.

Perspective optimiste în privința pandemiei a prezentat și epidemiologul român Emilian Popovici, potrivit căruia, după valul 5 va urma o „o apropiere de viața normală”.

De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății a precizat că se așteaptă ca în câteva săptămâni, peste jumătate din populația Europei să se infecteze cu Omicron.

Până la apariția Omicron, eficiența vaccinurilor era estimată la 40%, în timp ce în privința noii variante, cifrele nasc și mai multe semne de întrebare, în contextul recordurilor de infectări bifate în ultimele săptămâni, în statele cu rate de vaccinare foarte ridicate, de peste 70%.

Mai mult, un studiu din Danemarca a arătat la începutul acestui an că persoanele vaccinate prezintă o rată de transmisibilitate a virusului mult mai ridicată și o imunitate mai scăzută în fața Omicron, decât cele nevaccinate.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *