Renunțarea la certificatul verde la locul de muncă s-a făcut la solicitarea ministrului sănătății, Alexandru Rafila. A spus președintele PNL, Florin Cîțu. Tot Rafila spunea în urmă cu ceva timp că susține introducerea certificatului ca formă de acces în interiorul companiilor de stat și a firmelor, dar nu există un consens politic pentru a fi luată o asemenea decizie. În urmă cu câteva zile, Rafila a spus că impunerea certificatului nu mai reprezintă o urgență.
Florin Cîțu susține că actele normative promovate pe vremea când era prim-ministru, pentru susținerea campaniei de vaccinare, au avut succes.
„În momentul în care proiectul de lege pe care l-am introdus în Parlamentul României, semnat alături de câțiva colegi din PNL și UDMR, a fost doar depus, numărul persoane vaccinate a crescut la peste 100.000 de persoane.
Este în continuare în Parlament, înțeleg că nu mai este nevoie. Decizia la Ministerul Sănătății și Guvern este că nu mai e nevoie de un certificat verde. Ca să fiu de acord cu ceva (că nu mai trebuie certificat verde – n.r.) trebuie să fie prezentate argumentele unei decizii. Deocamdată noi vorbim pe declarații. Aș vrea să văd cum a fost fundamentată decizia că un certificat verde nu ar duce la creșterea numărului de vaccinări”, a declarat Florin Cîțu, la Digi24.
Acesta a mai spus că vrea să vadă „cum a fost fundamentată decizia că un certificat verde nu ar duce la creșterea numărului de vaccinări”.
Dacă specialiștii arată argumentat că introducerea certificatului nu ar fi dus la o creștere a numărului de persoane vaccinate, atunci el nu are nicio problemă, a mai spus Cîțu. Dacă aceste argumente, însă, nu există, „rămân la opinia mea că ar fi ajutat”, a precizat el, potrivit B1TV.
Renunțarea la certificatul verde la locul de muncă. Acum câteva zile, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat că impunerea certificatului COVID nu mai e o urgență deoarece suntem deja în valul 5 al pandemiei și, până la implementarea lui, numărul de cazuri va scădea din nou.
„În acest moment nu mai văd urgenţa certificatului verde, pentru că orice procedură legislativă (…) oricum presupune un timp de la momentul adoptării până la implementarea ei efectivă, care va mai însemna câteva săptămâni, şi eu sper că acest val al cincilea în România să se încheie peste câteva săptămâni. Deja avem două săptămâni din valul 5 şi sper ca până la sfârşitul lunii februarie să ajungem într-o situaţie…”, a spus Rafila.
Pe 3 ianuarie, Rafila afirma că am putea ajunge și la 800.000 de infectări în valul 5, iar certificatul verde ar fi putut să frâneze creșterea numărului de contaminări.
„Din păcate, o măsură care să încetinească transmiterea, acel certificat COVID-19, noi l-am elaborat, dar el nu a fost adoptat. Este o măsură pe care am fi vrut să o luăm în România”, declara ministrul Sănătății, pe 29 decembrie.
Leave a comment