„Dar dacă te uiți la imaginea geopolitică mare, pentru că eu cred că acest conflict va fi mult mai mic decât conflictul pe care SUA l-ar putea avea cu China, în anii şi deceniile ce vor urma. Adevărata luptă este între China şi Statele Unite, nu între SUA şi Rusia. Prin urmare, de îndată ce această criză se va termina, cred că ne vom îndrepta atenţia către China”, spune fostul diplomat.
„Care va fi atitudinea Chinei? Şi dacă va fi un nou Război Rece, o nouă Cortină de Fier, complet, grupând Rusia, China, Iran și alte țări din cealaltă parte a lumii, atunci poziția Turciei va fi critică, așa cum a fost în timpul Războiului Rece, după cel de-al Doilea Război Mondial? Și dacă Turcia va fi de partea UE și a Vestului? Sau Turcia va fi de altă parte? Sau între cele două părți? Acestea sunt întrebările critice, iar relațiile Turciei cu UE și cu Washingtonul sunt la nivelul cel mai scăzut. Nu au încredere unii în alții”, explică fostul diplomat Mehmet Ogutcu pentru Digi 24.
„Dacă va fi o comunitate internațională fără legi, dacă Rusia scapă cu ceea ce vrea, atunci China va fi, probabil, de partea Occidentului, fără voie sau discret, deoarece depinde foarte mult de importurile de energie, precum și de creșteri ale prețurilor. Acestea vor fi luate în calcul considerabil de China, pentru că mai mult de jumătate din energia chineză depinde de importuri. Pentru ca această economie să fie alimentată, trebuie să importe puternic nu numai din Rusia, ci și din Arabia Saudită, din America Latină, din Africa, Asia de Sud-Est, peste tot. Aici avem nevoie de lideri inteligenți. Putin ştie ce face. Nu l-aș numi inteligent, dar știe ce face și sper că Biden, liderii UE, liderii chinezi, liderii turci, liderii iranieni, liderii venezueleni vor şti şi ei ce vor face. Așadar, este momentul să fim inteligenți în multe feluri, astfel încât deciziile liderilor să nu afecteze negativ oamenii obişnuiţi, consumatorii”, mai spune fostul diplomat.
Leave a comment