putin
putin

Vladimir Putin este în momentul de față chiar mai instabil psihic decât era Hitler la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Medicul psihiatru Gabriel Diaconu i-a făcut un profil psihologic liderului rus în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. Întrebat cum se va opri, totuși, liderul de la Kremlin, medicul este de părere că deznodământul nu va fi suicidul, ci mai degrabă „baioneta unui apropiat”.

Este Vladimir Putin nebun?

Este întrebarea pe care mulți și-o pun de când liderul de la Kremlin a dat ordinul invadării Ucrainei.

Putin-omul cred că îndeplinește criteriile pentru mai multe diagnostice psihiatrice.

Vladimir Putin-președintele este un hibrid între om și funcție. Nu există pe această lume vreun președinte de stat care să fie de capul lui. Drept urmare, Putin – președintele reprezintă un agregat dintre om și oamenii dimprejurul lui și pozițiile lor de putere și ce mai rămâne din voința lui după ce s-a intersectat cu a altora.

Vladimir Putin-legenda ne lasă să credem că taie și spânzură și că nimic împrejurul lui nu mișcă. Nici musca nu zboară dacă Putin nu-i dă voie. Or, asta este o proiecție, o fantasmă atât a poporului lui, cât și, într-o oarecare măsură, a anumitor oameni care se uită la el ca la un despot absolutist. Dar el nu este un despot absolutist”, explică medicul Gabriel Diaconu.

Cum s-ar putea negocia cu Putin?

„Să vină Putin la munte, să vină Mahomed la munte, să iasă dictatorul rus la negocieri, să fie dispus să negocieze – nu se mai poate. Să meargă muntele la Mahomed, iarăși nu se poate. Ce au făcut Statele Unite și Uniunea Europeană a fost să pună un laț în jurul economiei Rusiei, pentru că aceasta este breșa întregului ecosistem, nu numai a lui Vladimir Putin. Întregul ecosistem rusesc se bazează pe susținerea pe care poate să ți-o dea banul. În spatele butaforiei, în Rusia banul vorbește. Astfel, ceea ce face comunitatea internațională este să-l canalizeze treptat pe Putin către o decizie spre binele lui”, spune Gabriel Diaconu.

S-ar sinucide Putin?

Foarte rar găsești pacienți psihiatrici care să caute să-și facă rău. Cu o singură excepție: sinucigașii. Întrebarea pe care nu și-a pus-o nimeni despre Putin este dacă are o fantezie suicidară. Or, la momentul de față, dacă este să existe o îngrijorare este că în tot acest demers vizibil catastrofic pentru regimul lui, pentru cariera lui, pentru viitorul lui – o sinucidere în direct, care va să zică – Putin perseverează. Când ai de-a face cu o persoană când în actul său heteroagresiv devine autoagresiv, riscul este deodată mai mare.

Și cu siguranță, da, Putin este chiar mai instabil decât Hitler în ultimele lui zile, spune Gabriel Diaconu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *