Zelenski
Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică seara că este doar o chestiune de timp până când asaltul militar al Rusiei asupra Ucrainei se va extinde la membrii NATO, dacă Alianța nu instituie o zonă de interdicție aeriană deasupra țării sale, relatează CNN.

„Anul trecut, i-am avertizat clar pe liderii NATO că dacă nu vor exista sancțiuni preventive dure împotriva Rusiei, aceasta va începe un război”, a declarat Zelenski în mesajul video postat, ca în fiecare seară, pe pagina sa de Facebook.

„Am avut dreptate. Acum repet, din nou: dacă nu ne închideți cerul, este doar o chestiune de timp până când rachetele rusești vor cădea pe teritoriul vostru. Pe teritoriul NATO. Pe casele cetățenilor din țările NATO”, a avertizat președintele ucrainean Zelenski.

El a menționat și uciderea jurnalistului american Brent Renaud duminică, la Irpin, într-un atac rus: „Un jurnalist american a fost ucis astăzi în regiunea Kievului. Brent Renaud. Colegul său a fost rănit. A fost un atac deliberat al armatei ruse. Ei știau ce fac. Dar nu toată lumea din Occident pare să știe ce fac”, a continuat președintele Ucrainei Zelenski.

Zelenski a mai spus că echipa sa continuă negocierile cu Rusia pentru a stabili o întâlnire între el și președintele rus Vladimir Putin.

„Reprezentanții delegațiilor țărilor noastre vorbesc în format video în fiecare zi. Delegația noastră are o sarcină clară – să facă totul pentru a asigura o întâlnire a președinților, întâlnire pe care sunt sigur că oamenii o așteaptă”, a afirmat Zelenski.

El s-a exprimat la finalul unei zile marcate de atacul asupra unei baze de antrenament ucrainene, situată la aproximativ 20 de kilometri de Polonia, în apropierea oraşului ucrainean Liov. Potrivit ucrainenilor, aceste bombardamente s-au soldat cu 35 de morţi şi 134 de răniţi.

Negocierile dintre Ucraina și Rusia se reiau luni. Discuțiile au loc prin videoconferință și ambele părți au transmis mesaje conform cărora înregistrează progrese. Delegația ucraineană se așteaptă să obțină rezultate concrete în zilele următoare. Până atunci, ministerul britanic al Apărării spune că forțele navale ale Rusiei controlează coasta Mării Negre și au blocat accesul Ucrainei la principala rută de export.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *