https www.gandul.ro wp content uploads 2022 04 1350

O serie de imagini au fost publicate, luni, pe rețelele de socializare, de la cea mai mare victorie a forţelor ucrainene de la începutul războiului: scufundarea navei-amiral Moskv, perla marinei militare rusești.

O filmare de trei secunde realizată de pe o navă din apropiere pare să arate un remorcher de salvare care se apropie de nava Moskva în flăcări. Înregistrarea se încheie brusc, când un bărbat din apropierea celui care filmează strigă: ”Idiotul naibii! Ce naiba faci?”.

Mai mulți analiști militari consultați de The Guardian susțin că în imaginile devenite virale pare să fie într-adevăr nava Moskva, dar că fotografiile necesită o confirmare independentă. Sursa fotografiilor și a filmării este necunoscută. Au început să circule online după ce au fost publicate de cercetătorii OSINT, un grup de informații open-source.

Cred că videoclipul este real. Ceea ce vedem, forma, dimensiunea arată că este nava Moskva”, a declarat pentru The Guardian Yörük Işık, jurnalist și expert care fotografiază nave de război rusești care trec prin Bosfor.

„E una dintre cele mai mari pierderi navale de la Războiul Falkand”

Crucişătorul Moskva, nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră, avariat după mai multe explozii la bord, în timpul invaziei Ucrainei, s-a scufundat. Alessio Patalano, profesor de război și strategie la King’s College din Londra, a declarat, pentru Gândul, că pierderea navei este o lovitură puternică pentru Vladimir Putin, atât politic, cît și militar, deoarece aceasta reprezenta simbolul puterii navele ruse în Marea Neagră.

„Este o pierdere importantă și o lovitură pentru președintele rus. Crucişătorul Moskva era principala resursă importantă pentru acoperirea aeriană maritimă în Marea Neagră, iar pierderea acestuia a lăsat Federația Rusă într-o mare vulnerabilitate. De asemenea, reprezintă o pierdere semnificativă și din punct de vedere simbolic. Aceasta este o navă de război care poartă numele Capitalei Federației Ruse. Nu este orice navă”, explică profesorul Patalano, autorul lucrării „Japonia postbelică ca putere maritimă”, a explicat profesorul pentru Gândul.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *