Aderarea Suediei la NATO a fost stabilită și de principala forță politică din Suedia, Partidul Social Democrat. Esteo schimbare majoră de atitudine politică, care înseamnă că nu vor mai existat alte obstacole asupra integrării, cel puțin la nivel politic.
Conducerea Partidului Social Democrat din Suedia a avut o reuniune extraordinară, în cadrul căreia a decis că „va contribui la o candidatură a Suediei la NATO”, arată un comunicat al formațiunii, citat de AFP, relatează B1TV.
E de aşteptat ca premierul suedez Magdalena Andersson să depună cererea oficială de aderare chiar în zilele următoare – o rupere totală de politica tradițională de neutralitate militară manifestată atât de Suedia, cât și de Finanda, în ultimii zeci de ani.
Potrivit BBC, Andersson a declarat că decizia țării sale de a solicita aderarea la NATO nu e „împotriva Rusiei”. Aceasta a mai precizat că partidul său speră să sincronizeze cât mai mult posibil cererea de aderare a Suediei cu cea a Finlandei.
Finlanda, în proces de aderare la NATO
Pe 12 mai, președintele finlandez Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin au cerut, printr-o declarație comună, ca țara lor să adere la NATO „fără întârziere”: „Sperăm că pașii naționali care mai sunt necesari vor fi făcuți rapid în următoarele zile”.
Niinisto nu a avut nicio reținere să spună direct că Rusia e ”vinovată” de această evoluție a evenimentelor: „Noi și suedezi nu am fost implicați în vreo alianță până acum prin propria noastră voință. Numai că rușii, prin noile lor declarații, practic ne-au spus: ”voi nu aveți propria voastră voință aici”. Asta e o schimbare majoră! Asta ne-a făcut să ne gândim. Mai e și ce s-a întâmplat pe 24 februarie, uriașul război pe care Rusia-l poartă încă în Ucraina. În cazul în care aderăm, răspunsul meu pentru Rusia va fi acesta: „Tu ai cauzat asta. Uită-te în oglindă!”
Președintele finlandez i-a comunicat apoi la telefon lui Vladimir Putin decizia luată. Putin i-a spus că aderarea Finlandei la NATO ar fi „o greșeală”.
Drept reacție, Rusia a tăiat deja furnizarea de electricitate către Finlanda.
Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, a dat deja un semnal că s-ar putea opune aderării celor două state, dar la nivelul NATO există optimism că situația va fi depășită.