Noua etapă a programului „Rabla pentru Electrocasnice” a început vineri, de la zero. Persoanele care nu au încă un cont de utilizator la organizator – Administrația Fondului pentru Mediu- o pot face pentru șapte zile de acum înainte.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna le transmite oamenilor să se informeze bine înainte ce aparate vor să-și achiziționeze, pentru fi siguri că se încadrează în condițiile programului, și să beneficieze de tichete. Bugetul alocat anul acesta e de 100 de milioane de lei, cu 25 de milioane de lei mai mult decât anul trecut.
„Începând de vineri, ora 10.00, Administraţia Fondului pentru Mediu organizează o nouă sesiune pentru Programul naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic. Persoanele fizice au la dispoziţie 7 zile în vederea înscrierii în program prin crearea contului de utilizator în aplicaţia informatică”, a transmis Administraţia Fondului pentru Mediu, într-un comunicat.
Programul e menit să ducă la reducerea consumului de energie prin înlocuirea echipamentelor uzate şi mari consumatoare de energie cu altele noi, cu un consum mult mai scăzut.
Preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu, a informat că persoanele interesate să participe în program, în oricare dintre etape, trebuie să îşi creeze un cont de utilizator: „Este foarte important acest pas, deoarece prin intermediul acestui cont veţi putea selecta electrocasnicele dorite în fiecare dintre cele trei etape. În cazul în care aveţi deja un cont de utilizator, creat în ediţiile anterioare ale programului, nu trebuie să vă creaţi alt cont, ci doar să vă autentificaţi utilizând adresa de e-mail şi parola setată de dumneavoastră. În cazul în care aţi uitat datele contului, acestea pot fi recuperate urmând paşii descrişi în aplicaţia informatică”, precizează B1TV.
După înscrierea prin crearea conturilor de utilizator, demarează etapele de selecţie, în aplicaţia informatică.
Ministrul Mediului a remarcat un aspect „ciudat”: oamenii s-au înghesuit la tichete pe care nu le-au folosit
„Tichetele rămân la fel ca valoare ca anul trecut, nu le-am modificat, dar am crescut bugetul la 100 de milioane. Ne așteptăm la peste 200.000 de beneficiari anul acesta. Programul, în contextul crizei energetice, e unul extrem de important.
Prețul energiei electrice exercită o presiune tot mai mare pe fiecare gospodărie. Putem lupta împotriva acestui fenomen prin măsurile luate de Guvern de plafonare a prețurilor și subvențiilor acordate fiecărei gospodări și, în același timp, să reducem consumul de energie electrică peste tot în țară și acest program ajută mult ca echipamentele electrocasnice să fie mai eficiente, de categorie A++ sau A+++. Aceste frigidere, mașini de spălat vase sau rufe, mașini de uscat vor consuma mai puțin și vor ajuta cetățenii să aibă facturi mai mici.
Programul își propune ca anul acesta să beneficieze de aceste vouchere peste 200.000 de cetățeni. Ei vor primi sprijin pentru a schimba frigidere, calculatoare, laptopuri, mașini de spălat, mașini de spălat vase, uscătoare și aparatele de aer condiționat.
Azi începe înscrierea în program. Anul trecut s-au înscris în jur de 170.000 de beneficiari. Ne așteptăm ca de azi până vinerea viitoare să se mai înscrie câteva zeci de mii. Vinerea viitoare începe prim etapă de solicitare a acestor tichete de valoare, apoi e o săptămână în care tichetele se pot transforma în sprijin real, se pot valorifica la magazinele fizice și online.
Solicit beneficiarilor să se informeze, căci anul trecut am constatat un fenomen foarte ciudat: a fost o înghesuială foarte mare la solicitarea tichetelor, apoi n-au fost valorificate. Aproape 40% din cetățenii care au solicitat tichete de valoare nu le-au mai valorificat. Le recomand să se informeze exact ce aparat electrocasnic vor să cumpere, să vadă dacă acesta se încadrează în clasele de energie care sunt finanțate prin program, așa încât procentul de transformare să fie mai mare decât anul trecut”, a declarat ministrul Mediului.