Scăderea facturilor la energie prin ultima ordonanță de guvern nu este reală, iar scopul adevărat al guvernului nu a fost niciodată protejarea cetățenilor, ci exploatarea lor cu biruri tot mai mari, consideră profesorul de economie Bogdan Glăvan.
„Impresia este că există o disonanță, o mare diferență, adică de la cer la pământ, între mesajele transmise de Guvern și de politicieni în spațiul public, care încearcă să asigure populația că fac tot ce pot ca să ieftinească energia și să micșoreze facturile, asta ne tot transmit, și ce semnează în realitate” a spus economistul Bogdan Glăvan joi seara, într-o emisiune B1Tv.
„Ordonanța aceasta, din tot ce pot înțelege la acest moment, nu conține vreun element care să ducă la micșorarea facturilor, din contră, și aș spune începând cu reducerea cantității la care se aplică acest plafon la energie electrică, deci în special pentru IMM-uri și în special pentru companiile mari, care nu vor mai avea deloc preț plafonat”, a continuat Bogdan Glăvan.
„Să nu uităm că în România sunt 2.000 de companii mari care produc jumate din ce se vinde în țara asta. Ei bine, până acum aveau un preț de 1 leu/kW plafonat, acum dispare complet. Nu îmi dau seama în ce măsură, care va fi efectul, dar eu nu cred că poate fi decât în sensul creșterii, adică vor trebui să plătească mai mult pe curentul electric și, în consecință, vom vedea efecte asupra producției, asupra vânzărilor”, a adăugat el.
Întrebat ce s-a urmărit cu această Ordonanță, Bogdan Glăvan a explicat: „Eu am mai spus la dumneavoastră, scopul real al Guvernului nu a fost niciodată apărarea unui nivel de trai al cetățenilor și al firmelor, nu a fost niciodată protejarea cetățenilor în fața crizei energetice.
Scopul real al Guvernului a fost acela de a impozita mai mult și de a strânge mai mulți bani la buget – și asta se va întâmpla, cu siguranță, și de acum încolo, pentru că prin scăderea acestor plafoane și prin creșterea supraimpozitării, că acum acea supraimpozitare se extinde la toată lumea, Guvernul va colecta mai mulți bani la buget, deci asta este cert”, a mai spus Bogdan Glăvan.
Guvernul a decis scăderea plafonului de compensare a energiei electrice consumate de la 300 de kilowați la 250 și eliminarea agenților economici din această schemă de compensare.
Leave a comment