factura energie 1

Guvernul a publicat, astăzi, înaintea ședinței, proiectul ordonanței de urgență pentru compensarea facturilor la energie în perioada iernii.

Potrivit draftului, preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv, de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh, pentru un consum lunar care de maximum 255 kWh.

Plafonarea se aplică pentru doar 85% din consumul lunar la IMM-uri, instituții publice și firme din domeniul alimentar.

„Începând cu data de 1 septembrie 2022, pe perioada de aplicare a dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă, producătorii de energie electrică, entitățile agregate de producere a energiei electrice, traderii, furnizorii care desfășoară activitatea de trading și agregatorii care tranzacționează cantități de energie electrică și/sau gaze naturale pe piața angro plătesc o contribuție de solidaritate”, se mai arată în proiect.
În guvern au avut loc loc discuții încă de dimineață pe tema ordonanței care prevede plafonarea prețului la energie. Discuțiile au loc de peste 7 ore, deoarece există neînțelegeri între diferiții actori cu privire la aceste prevederi.

Astfel, Guvernul a amânat cu o oră și jumătate ședința în care se discută prevederile ordonanței. Ședința era programată la ora 15.00, dar a fost amânată pentru 16.30.

Proiectul de OUG nu a fost pus până acum în dezbatere publică și nici nu există informații că ar fi trecut pe la Comitetul Economic și Social pentru avizare, așa cum cere legea.

Joi dimineață a avut loc și o ședință a Comitetului interministerial pentru energie, ocazie cu care și-au prezentat punctele de vedere și alte instituții, precum Agenția Națională de Reglementare în Energie (ANRE).

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *