Spital

Primăria Oradea construiește un nou Spital de boli infecțioase și pneumologie și un dispensar TBC. Investiția se ridică la 96 de milioane de euro.

Proiectul de investiții prevede construirea unui nou corp de clădire în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, destinat următoarelor specializări: Boli infecțioase, Pneumologie și Fiziologie. Spitalul va dispune de minimum 218 paturi pentru spitalizarea continuă a pacienților, ce vor putea fi suplimentate la 295 de paturi, în funcție de necesități. 20 de paturi în regim de spitalizare de zi și 11 paturi pentru terapie intensivă, ajungându-se la un total de minimum 249 de paturi şi maximum 326 de paturi.

Spitalul va avea și un compartiment pentru urgențe, cu cameră de gardă pentru fiecare dintre specialitățile medicale deservite: boli infecțioase, pneumoftiziologie, un cabinet pentru vaccinuri și spații pentru deservirea funcției educaționale: sală conferințe, săli studiu, camere pentru rezidenți. Totodată, va avea un compartiment pentru primiri urgențe, cameră de tratament și monitorizare, trei izolatoare și cu câte o cameră de gardă pentru fiecare dintre specialitățile medicale. În cadrul ambulatoriului se va regăsi și o cameră hiperbarică. Independent de acesta, cu acces separat de restul spitalului, se va regăsi Dispensarul TBC. În cadrul spitalului este prevăzută și realizarea unui bloc operator de dimensiuni reduse pentru situații speciale.

Proiectul presupune:

  1. Construirea a 4 corpuri de clădire, conectate la etajele inferioare, organizate într-un mod cât mai flexibil, pentru a se putea adapta la nevoile de schimbare ale unității. Regimul de inaltime va fi: Corpul A – Subsol+Parter+4Etaje, Corpul B – Subsol+Parter+2Etaje, corpurile C și D vor avea un regim de înălțime Subsol+Parter+1Etaj. Suprafața totală destinată proiectului este de 25.000 mp, amprenta la sol a spitalului este de 10.516 mp, iar suprafața desfășurată este de 40.334 mp.
  2. Relocarea specializărilor de Boli infecțioase, Pneumologie și Fiziologie, ce în prezent funcționează în 3 locații diferite, într-o singură locație prin realizarea infrastructurii specifice si dotarea acesteia cu echipamentele de specialitate, mobilier medical adecvat, echipamente IT.
  3. Imbunătățirea infrastructurii spitalicești specializate prin relocarea paturilor de spitalizare continuă pentru Boli infecțioase digestive și respiratorii, pneumologie si ftiziologie, TBC, precum și prin posibilitatea suplimentării locurilor destinate bolilor infecțioase în situații excepționale epidemice.
  4. Dezvoltarea serviciilor de îngrijiri medicale în regim ambulator, prin realizarea unui Compartiment Ambulator integrat în cadrul noului spital și relocarea Dispensarului TBC într-un departament separat, cu acces separat, ce vor oferi îngrijiri medicale ambulatorii în toate specialitățile vizate: boli infecțioase digestive și respiratorii, pneumologie, fiziologie.
  5. Imbunătățirea capacității de diagnosticare a bolilor din sfera pneumologică prin realizarea centrului de diagnostic, ce va cuprinde Imagistica, Bronhoscopia și explorările funcționale, dotate cu tehnologie și echipamente performante de ultimă generație.

Valoarea totală a investiției este de 467 de milioane de lei, cu TVA, adică 96 de milioane de euro. Finanțarea proiectului se va realiza din Fonduri Europene prin Planul Național de Redresare si Reziliență.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *