Ion Șoricică, fostul șef al Poliției Rutiere din anii ’90, a fost reținut de către procurorii DNA. În calitate de avocat, el este acuzat că a luat șpagă ca să scape un client în mod ilegal de pușcărie. Ion Șoricică s-a făcut remarcat mai ales atunci când a dirijat și escortat minerii veniți în București să facă prăpăd, în ceea ce a rămas în istorie drept mineriada din 1990.
În același dosar a fost reținut și Ion Joe Stoica, fostul subaltern al lui Șoricică din acea perioadă, devenit șeful Biroului Accidente Ușoare. Cei doi sunt bănuiți de trafic de influență și urmează să fie aduși la Curtea de Apel București cu propunere de arestare preventivă, transmite B1TV.
Stoica Ion Joe, comisar șef de poliție, fost șef al Biroului Accidente Rutiere Soldate cu Victime din cadrul Brigăzii Rutiere București, a fost reținut pentru trafic de influență, iar un avocat din Baroul București pentru complicitate la trafic de influență, precizează DNA într-un comunicat.
Potrivit unor surse judiciare, avocatul este Ion Șoricică, fostul șef al Poliției Rutiere imediat după revoluție.
Procurorii anticorupție susțin că, în perioada 08 ianuarie 2022 – prezent, Stoica, având ajutorul avocatului, a cerut și primit 3.000 de euro de la o persoană cercetată pentru că a condus sub influența alcoolului. În schimbul banilor, ofițerul de poliție ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra unor colegi de serviciu și ar fi promis că îi va determina pe aceștia să dispună față de persoana cercetată o soluție de clasare.
Totodată, Stoica Ion Joe i-ar fi spus persoanei respective ce să declare astfel încât la efectuarea unui calcul retroactiv al alcoolemiei rezultatul să fie unul inferior limitei care atrage răspunderea penală.
Pe 12 iunie 1999, Evenimentul Zilei a publicat pe prima pagină o fotografie cu colonelul Ion Şoricică, atunci şeful Brigăzii de Poliţie Rutieră din Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, în care acesta dirija minerii veniţi în Bucureşti în dimineaţa zilei de 14 iunie 1990.
Această imagine și investigaţiile jurnalistice legate de implicarea lui Şoricică şi a fiului său într-o afacere cu maşini furate au determinat conducerea Ministerului de Interne de atunci să-l destituie din funcție.