AUR vrea reintroducerea uniformelor școlare în învățământul preuniversitar. George Simion și Lilian Scripnic sunt inițiatorii acestui nou proiect. Legea ar urma să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2023.
Partidul AUR cere reintroducerea uniformelor școlare în învățământul preuniversitar, iar inițiatorii acestui nou proiect sunt George Simion și Lilian Scripnic, susținând că este o idee sănătoasă pentru cei mici, mai ales, că se vor putea considera toți egali din punct de vedere financiar.
„În învăţământul preuniversitar de stat şi privat, este obligatoriu portul uniformei şcolare de către elevi. Pentru fiecare unitate şcolară, modelele uniformelor şi ale semnelor distinctive, se stabilesc de către consiliul de administraţie împreună cu consiliile profesorale, cu consultarea reprezentanţilor elevilor, şi cu acordul consiliului reprezentativ al părinţilor”, potrivit proiectului de lege.
Iniţiatorii prevăd că, pentru procurarea uniformelor şcolare, în funcţie de situaţia materială a familiei sau a susţinătorilor legali, elevilor li se poate acorda, la cerere, bursă de ajutor social pentru achiziţionarea acestora, iar bursele se asigură anual de la bugetul de stat din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate cu această destinaţie, prin bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale.
De asemenea, acest proiect prevede și că modelele uniformelor și ale semnelor distinctive vor fi comunicate Direcției Generale de Poliție a Municipiului București sau inspectoratului de poliție județean și Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București ori inspectoratului de jandarmi județean.
Legea ar urma să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2023
Deputații AUR consideră că această inițiativă este sănătoasă pentru învățământul din România, mai ales, pentru că cei mici vor avea posibilitatea de a învăța la egalitate cu ceilalți.
Totodată, aceștia dau exemplul unui studiu american, potrivit căruia 83% dintre profesorii chestionaţi consideră că o uniformă şcolară bine aleasă poate preveni comportament ostil/de excludere şi de luare în derâdere a cuiva pe tema înfăţişării sau a situaţiei economice.
„Specialiştii în pedagogie şcolară consideră că uniforma şcolară ar diminua diferenţele de statut economic şi social şi ar contribui la eliminarea situaţiilor penibile în care copiii se simt frustraţi de modul în care se îmbracă. Prin implementarea unor norme care să reglementeze vestimentaţia elevilor pot fi evitate situaţii de un pericol deosebit, precum pătrunderea într-o anumită unitate şcolară a unor persoane străine de aceasta, pentru a ajunge la un anumit elev şi a-l supune unor rele tratamente.
Acestea se întâmplă din cauză că mare parte dintre aceste unităţi nu legitimează toate persoanele care intră în incintă. În şcolile din România care au adoptat uniforma şcolară astfel de evenimente lipsesc. Uniforma şcolară înseamnă totodată şi o pregătire pentru viaţa profesională, aceasta îi învaţă pe elevi să se îmbrace elegant şi potrivit împrejurărilor. Majoritatea uniformelor au o eleganţă sobră, ceea ce îi pregăteşte pe copii şi pentru viaţa profesională. Există meserii la care este obligatoriu să porţi uniformă, iar la majoritatea locurilor de muncă trebuie să respecţi un anumit cod vestimentar”, arată iniţiatorii în expunerea de motive, potrivit News.ro.