Șefa Parchetului European, Laura Kovesi, a declarat într-un interviu pentru g4media.ro că, în vara lui 2018, înainte ca președintele României să semneze revocarea din funcția de procuror șef al DNA, a purtat o discuție cu Klaus Iohannis, care i-a cerut să plece. Ea a precizat că a refuzat să demisioneze.
„Este un lucru pe care nu l-am făcut public. A fost o discuție între noi. N-am considerat că trebuie să fac public acest lucru. Mi-a cerut demisia. Am refuzat”, a spus Kovesi în interviu acordat G4Media. Fosta șefă a DNA a susținut că nu avea niciun motiv să facă acest lucru pentru că nu se considera vinovată.
„Rolul meu nu este să ajut președinții să treacă peste momente delicate când trebuie să explice propriile lor decizii. Nu mă consideram vinovată cu nimic. Așteptam să ….la finalul mandatului, dacă am fost revocată, cineva măcar să mulțumească pentru ce am făcut, nu să-mi ceară demisia”, a afirmat Kovesi. Actualul procuror-șef al Parchetului European a susținut că nu este dezamăgit că șeful statului i-a cerut demisia.
„Știam că este acea decizie a Curții Constituționale. Știam că trebuie să semneze decretul de revocare. Mă așteptam să mi se spună «OK, mulțumim pentru ce ai făcut la DNA». Bine, rău nu contează. Eu am mulțumit tuturor celor care au fost înaintea mea și colegilor pentru munca lor. Mi s-a cerut demisia. Am zis că nu, ce zic eu dimineața când mă uit în oglindă? Vreau să fiu cu conștiința împăcată, să fiu liniștită. Și asta a fost”, a mai punctat Kovesi.
Cum a fost demisă Kovesi de la șefia DNA
Fostul ministru PSD al justiţiei, Tudorel Toader, a fost cel care a declanşat în februarie 2018 procedura de revocare. El a prezentat într-o conferință de presă un raport de 36 de pagini privind activitatea managerială a DNA și i-a adus mai multe critici lui Kovesi.
În aprilie 2018, Iohannis a anunțat că nu o revocă pe Kovesi, dar Curtea Constituțională a stabilit o lună mai târziu că există un conflict instituțional și că președintele trebuie să emită decretul de revocare. Pe 9 iulie 2018, Kovesi a anunțat într-o conferință de presă că și-a încetat mandatul la DNA, după ce Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare.
Laura Codruța Kovesi a fost timp de 6 ani procuror general al României, în perioada 2006-2012, apoi a fost procuror-șef al DNA (2013-2018). Din 2019, este procuror-șef european, cu un mandat de 7 ani.