Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a demisionat luni, la mai bine de două săptămâni de la declarațiile sale că „războiul din Ucraina va mai continua și că „singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia”. La acest moment, PSD discută trei variante de înlocuitor, între care fostul premier Mihai Tudose.
Conform unor surse din PSD, citate de HotNews, la acest moment au loc discuții ale liderului PSD, Marcel Ciolacu, în biroul său din Parlament, cu Sorin Grindeanu și cu Paul Stănescu privind succesorul lui Dîncu la conducerea Ministerului Apărării.
Sursele citate au declarat pentru HotNews.ro că variantele luate în calcul de PSD pentru postul de ministru al Apărării sunt:
- Mihai Tudose – europarlamentar PSD, fost premier, fost ministru al Economiei și fost deputat
- Angel Tîlvăr – senator la al doilea mandat, fost deputat și fost ministru pentru relaţia cu românii de pretutindeni
- Mihai Weber – deputat aflat la al treilea mandat
Vasile Dîncu și-a motivat decizia de a demisiona prin imposibilitatea colaborării cu președintele Klaus Iohannis.
Textul integral al documentului prin care și-a înaintat demisia, postat de Dîncu pe Facebook:
- „Subsemnatul Vasile DÎNCU, membru al Guvernului României, deținător al portofoliului apărării, vă rog să luați act de demisia mea din această funcție.
- Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei. Consider necesară retragerea mea din această funcție pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române.
- Domnule Prim Ministru, vă mulțumesc pentru colaborarea onestă și deschiderea de care ați dat dovadă pe tot parcursul activității guvernamentale comune și vă asigur de tot sprijinul meu pentru toate proiectele și programele Ministerului si Armatei Române, din calitatea de senator, membru în Parlamentul României”.
Demisia vine la mai bine de două săptămâni de la declarațiile sale că „războiul din Ucraina va mai continua și că „singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia”, declarații taxate inclusiv de către Klaus Iohannis. „(…) probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei ca să afle aceste poziții”, a reacționat atunci președintele.