Premierul Nicolae-Ionel Ciuca a luat act de demisia lui Vasile Dîncu din funcția de ministru al Apărării. „Vom reveni cu detalii privind asigurarea interimatului”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Într-un mesaj scris, luni, 24 octombrie, pe Facebook, Vasile Dîncu (PSD) afirmă că își consideră demisia „necesară pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române”.

Totodată, acesta a mulțumit premierului Nicoale Ciucă pentru „colaborarea onestă și deschiderea de care a dat dovadă” și l-a asigurat de sprijinul său „pentru toate proiectele și programele Ministerului și Armatei Române, din calitatea de senator”.

Premierul Nicolae Ciucă a fost solicitat pentru preluarea interimatului la Ministerul Apărării, de către președintele PSD Marcel Ciolacu, Ciucă fiind cel care a mai deținut acest portofoliu în guvernele Orban și Cîțu.

Declarația lui Dîncu care i-a adus critici

Vasile Dîncu a provocat reacţii dure pe scena politică după ce a afirmat că negocierile reprezintă singura şansă pentru încheierea războiului din Ucraina.

„Războiul va mai continua și singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă (…) Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina, în momentul acesta, nu poate să îşi permită, să-şi asume (…) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a declarat Vasile Dîncu, la Prima TV, pe 8 octombrie.

Câteva zile mai târziu, întrebat de jurnaliști despre această afirmație, Iohannis i-a transmis „să citească mai frecvent revista presei”.

„În acest război, Rusia atacă Ucraina. Ucrainenii plătesc preţul de sânge în acest război şi trebuie să acceptăm ideea, cu toții, că doar Ucraina va decide când și cum şi ce negociază. Această poziţie este poziţia noastră oficială, este poziţia oficială a Uniunii Europene şi probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei să afle aceste poziţii”, a spus Klaus Iohannis, pe 11 octombrie. Mai târziu, declarațiile lui Dîncu au fost taxate și de președintele PSD, Marcel Ciolacu. „Când ești ministru al apărării într-o țară cu cea mai lungă frontieră cu o țară aflată într-un conflict armat, părerea mea este că nu mai ai crezuri. Ai o politică a statului român”, a declarat președintele PSD.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *